Kommentar

Konkylien til Ralph fra Lord of the Flies. Tegning: Karine Haaland.

En godt voksen mann inviterer til middag. På menyen står en kjøttrett. Mens han tilbereder maten forteller han at han angrer på at han ikke lærte av foreldrene sine å behandle kjøtt.

Mutter’n og fatter’n drev med jakt, forteller han gjestene mens han tilbereder maten. De visste alt om hvordan man skulle forvalte viltbestanden, hvilke dyr en skulle ta ut, hvordan en skulle felle dyret, flå og partere, henge og tilberede de ulike delene.

Jeg vokste opp med dette, forteller han oss. Jeg spurte dem aldri. Lærte aldri. Nå er de borte.

Fatter’n hadde lært dette av sin far, og han hadde lært dette av sin far igjen. Men jeg kan ikke lære dette videre til mine barn.

Generasjoners kunnskap er tapt.

Vi diskuterer dette. Så fort det går. Én generasjon er nok. Rekken er brutt. Kunnskapen er tapt for alltid.

Min egen adoptivfar kunne bøte garn og spleise tau. Han satt så ofte på brygga og puslet. Han hadde en gang lært dette av sine eldre. Det falt meg aldri inn å spørre om han kunne lære meg. Nå er han borte.

Én generasjon er alt som skal til.

Dommen i Den europeiske menneskerettsdomstolen nylig er et eksempel på dette. Dommen representerer et brudd med europeisk kultur og historie.

Det tar én generasjon. Så er båndet til ytringsfriheten borte. Båndet til det som la grunnlaget for vår suksess.

Min generasjon fikk våre egne bånd til våre foreldre og besteforeldres skikk og bruk, alminnelig dannelse og høflighet brutt av den nye fremadstormende generasjon unge marxister som tok kontrollen over barn og unge i skoler, fritidsklubber og andre organisasjoner og institusjoner.

Så fort går det. Så umerkelig.

Én generasjon – og vi har ingenting å lære våre barn.

I dag skal jeg huske dem som har levd før meg og skapt det samfunnet vi fremdeles har.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!