Nytt

Mazyar Keshvari (Frp) kan bli satt under politietterforskning for å ha levert fiktive reieseregninger. Partileder Siv Jensen kaller det et svik.

– Dette er et svik mot den tilliten han er vist som stortingsrepresentant og Frp-politiker. Jeg er glad for at Mazyar Keshvari innrømmer forholdene og beklager. Dette er en svært alvorlig sak det må ryddes opp i, skriver Jensen i en epost til NTB.

Stortingsrepresentanten, som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, trakk seg torsdag som leder for Oslo Fremskrittsparti, opplyser partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi. Keshvari har vært sykmeldt siden 9. oktober.

Stortinget jobbet torsdag med å gå gjennom materialet i saken, og dette skal politiet vurdere.

– Vi er nå i samarbeid og dialog med Stortingets administrasjon. De skal ta ut alt grunnlagsmaterialet og så skal vi gå gjennom det og vurdere om det er grunnlag for å innlede etterforskning. Det vil skje i løpet av en dag eller to, sier Rune Skjold til Aftenposten torsdag ettermiddag.

Skjold er leder for seksjon for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt.

– Det kan være snakk om bedrageri, opplyser han.

Kan etterforskes som folk flest

Eivind Smith, som er professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, opplyser at politietterforskning av stortingsrepresentanter ikke er annerledes enn for andre.

– En stortingsrepresentant ikke har noen spesiell status i forhold til straffeloven, sier han til NTB.

Dermed kan en stortingsrepresentant etterforskes og eventuelt dømmes i en vanlig domstol. En dom medfører ikke at stortingsrepresentanten mister plassen sin og en domfelt politiker kan heller ikke trekke seg. Å møte på Stortinget er en plikt.

– Vil gjøre opp for seg

Keshvari har ifølge Aftenposten levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner. Avisen kan dokumentere at han har vært i hjembyen Oslo samtidig som det er levert krav på 36.000 kroner.

Gjennom sin advokat Arve Lønnum bekreftet onsdag Frp-politikeren at han har levert feil reiseregninger til Stortingets administrasjon ved en rekke anledninger og fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Han opplyste videre at Frp-representanten ønsker å gjøre opp for seg.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å rydde opp.

– Alle sånne saker om at man ikke har fulgt lovverk bidrar til å svekke tillit. Samtidig tror jeg mange ser at enkelthandlinger fra enkeltrepresentanter ikke er representativt for politikerstanden i Norge. Men det er klart vi har ansvar for lover og regler og skal følge lover og regler, sier Solberg.

Krever full gjennomgang på Stortinget

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes ba torsdag morgen Stortingets presidentskap om å politianmelde Keshvari.

– Men det er ikke først og fremst Stortinget som er den fornærmede part. Det er det skattyterne som er, sier Moxnes.

Han vil også be presidentskapet om en full gjennomgang av systemet for reiseregninger.

– Denne saken avdekker jo store mangler og mangelfull kontroll. Jeg tror også innbyggerne forventer at det her ryddes opp og at ikke stortingspolitikere skal ha et mer slepphendt system enn det vanlige folk har, sier Moxnes.

Stortingets presidentskap skal torsdag ettermiddag og fredag ha et lenge planlagt internt seminar på Eidsvoll. Da vil Keshvaris reiseregninger etter alt å dømme også bli et diskusjonstema.