Sakset/Fra hofta

Sir Craig Mackey, nestleder i Metropolitan Police, er blitt sterkt kritisert etter at det under høringen ble avdekket at han hadde låst seg inne i bilen før han ble kjørt vekk mens politibetjent Keith Palmer ble knivstukket til døde utenfor parlamentet i mars i fjor. Bilen han satt i kjørte forbi den sårede Palmer som kollapset og døde like etterpå.

Den britiske forsvarsministeren Tobias Ellwood, var på sin side blant de som løp mot kulene og forsøkte å redde livet til politimannen Keith Palmer som ble knivdrept av Khalid Masood. Han uttalte under høringen senere:

«Jeg trådte til den dagen slik mange andre gjorde. Vi må ikke ta så stor avstand fra risiko og bli så avhengige av våre sikkerhetstjenester at vi tillater disse hendelsene. Politiet trygger landet ved publikums samtykke, og det vil alltid være tilfeller hvor publikum er først på stedet.

Jeg vet at det offisielle rådet er å fjerne seg og å rapportere, men jeg går imot det rådet. Hvis flere av oss involverte oss slik vi så under angrepene i Manchester, London Bridge og Westminster Bridge, så vil signalet gis at ingen terrorist skal lykkes i å endre vår livsstil og våre verdier»

Den britiske forsvarsministeren Tobias Ellwood (med briller) var tøffere enn politisjefen Sir Craig Mackey.

 

Men en av topplederne i politiet turde altså ikke å involvere seg. Dette faller mange tungt for brystet. Storbritannia har mange sivile helter og heltinner fra både terrorangrep og andre farlige situasjoner. Folk som har risikert sitt eget liv og forsvart andre med bare nevene.

 

Sir Craig mottok en hederbevisning av dronningen i juni i år og skal dermed tituleres som «Sir». Bildet hvor han poserer med sin fortjenestemedalje ble fotoshoppet og byttet ut med en hvit fjær – symbolet for feighet. Hvite fjær ble ofte gitt til unge menn som ikke bar uniform under 1. verdenskrig som en kampanje for å få dem til å verve seg.

Pensjonerte politimenn og kvinner har tatt til orde for at Sir Craig Mackey må trekke seg. før han går av med en gullkantet pensjon i desember. Det er forståelig at mange først og fremst vil redde seg selv i en alvorlig situasjon. Men dette slipper man ikke så lett unna med hvis man a) er politi og b) høytstående leder.

Det er vanskelig å lede andre hvis man selv feiger ut i en krise. Philip Flower, en ex-Metropolitan Police chief superintendent kommenterte at mange i politiet ikke ønsker å ledes av Sir Craig Mackey.

‘What I do know is that, if I’d still been in the Met, Sir Craig’s conduct would mean that I would never want to serve under him. Many current and former police officers, of all rank and file, feel the same way. They took to the airwaves and social media platforms yesterday to express their disbelief at his failure to act.’

 

Daily Mail

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.