Publikum aner ikke hvor dårlig det står til med Europas forsvar. En britisk general innrømmer: Vi vil kunne kjempe mot Russland kun i et par måneder. For folk flest er det uforståelig at det ikke er igjen nesten noen ting av gammel storhet. De har ikke fått det med seg og «ingen» har fortalt dem det i klartekst.

Rob McGowan er ingen hvem som helst. Han er viseforsvarssjef.  Under en høring i forsvarskomiteen gjorde han det klart at forsvaret ikke er i nærheten av å ha de bevilgninger som behøves for å møte dagens sikkerhetstrusler.

Men det virker ikke som om budskapet går inn hos politikerne, til tross for at det har vært gjentatt over mange år. Selv ikke under en stedfortrederkrig.

When put to him by Mark Francois, the former Armed Forces minister, that the UK “couldn’t fight [Vladimir] Putin for more than a couple of months in a full-on shooting war because we don’t have the ammunition and the reserves of equipment to do it, that’s true, isn’t it?”, Sir Rob acknowledged that was true.

Da han ble spurt av Mark Francois, den tidligere forsvarsministeren, om at Storbritannia «ikke kunne bekjempe [Vladimir] Putin i mer enn et par måneder i en full skytekrig fordi vi ikke har ammunisjon og utstyrsreserver til å gjøre det, er det ikke sant?», erkjente Sir Rob at det var sant.

Den nye forsvarsministeren Gant Shappas ilte til med å presisere at den situasjonen aldri kom til å oppstå: Storbritannia er i Nato og paragraf 5 utløser musketéreden: Alle for en, en for alle og Russland er ingen match for Natos samlede styrke.

Britene har også hatt sine forsvarskommisjoner a la Knut Storberget som har tegnet et dystert bilde. Uthulingen av forsvaret har skjedd gradvis over de siste 15 år. Forsvaret er blitt en salderingspost, men politikerne vil ikke innrømme nedprioriteringen, selv ikke etter at de er innblandet i en krig.

It found the Government “will never achieve warfighting or strategic readiness” without urgent reforms to reverse a recruitment crisis and would also need to dramatically boost Britain’s stockpile of weapons and ammunition.

In a stark report, the MPs said that the Armed Forces required more funding to “engage in operations whilst also developing warfighting readiness” or it would have to reduce the “operational burden” on the military.

The committee was told by former defence chiefs that the Armed Forces had been “hollowed out” since 2010 and, “in a peer-on-peer conflict… would have exhausted their capabilities after the first couple of months of the engagement”.

Rapporten konkluderte med at regjeringen «aldri vil oppnå krigsberedskap eller strategisk beredskap» uten snarlige reformer for å snu en rekrutteringskrise, og at Storbritannias våpen- og ammunisjonslager må økes dramatisk.

I en krass rapport slår parlamentsmedlemmene fast at de væpnede styrkene trenger mer penger for å kunne «delta i operasjoner og samtidig utvikle krigsforberedelser», eller at de må redusere den «operative byrden» på militæret.

Komiteen ble fortalt av tidligere forsvarssjefer at de væpnede styrkene hadde blitt «uthulet» siden 2010, og at de «i en jevnbyrdig konflikt … ville ha uttømt sin kapasitet etter de første par månedene av engasjementet».

Droner skal redde Ukraina

Ukraina mangler artilleriammunisjon og soldater, men nå tror Nato at billige moderne droner skal redde situasjonen.

Latvia og Storbritannia kunngjorde sist måned et samarbeid om å produsere tusenvis av droner. Shapps sier kriger aldri vil bli det samme igjen. Nå er det droner som gjelder.

“This [Ukraine] is probably the first true drone war and I don’t think we will ever see a war again that doesn’t heavily involve drones,” he said.

Last month, the UK announced it would co-lead with Latvia a new coalition to deliver thousands of kamikaze drones to Ukraine amid mounting ammunition shortages on the front lines.

As part of the scheme, Western manufacturers will be brought in to produce first person-view (FPV) attack drones, which Ukrainian military commanders have hailed for changing the war with Russia.

Mr Shapps said: “Drones belie the usual facts of war. Usually, every generation gets more expensive to have lethal effect, but actually drones, which sometimes cost a few thousand pounds, can be extremely lethal.”

«Dette [Ukraina] er sannsynligvis den første virkelige dronekrigen, og jeg tror ikke vi noen gang kommer til å se en krig igjen som ikke i stor grad involverer droner», sier han.

I forrige måned kunngjorde Storbritannia at landet sammen med Latvia vil lede en ny koalisjon som skal levere tusenvis av kamikaze-droner til Ukraina, i en situasjon med økende ammunisjonsmangel ved fronten.

Som en del av ordningen vil vestlige produsenter bli bedt om å produsere angrepsdroner med førstepersonsvisning (FPV), som ukrainske militære sjefer har hyllet for å ha endret krigen mot Russland.

Shapps sa: «Droner motbeviser de vanlige krigsfaktaene. Vanligvis blir hver generasjon dyrere for å ha dødelig effekt, men faktisk kan droner, som noen ganger koster noen få tusen pund, være ekstremt dødelige.»

skriver The Telegraph.

Den britiske hær er på nivå med den norske. Den er kun istand til å forsvare en bydel i Oslo, eller London.

Briterne på herrens mark: I februar kom det frem, at en amerikansk general i al hemmelighed havde briefet den daværende britiske forsvarsminister, Ben Wallace, om, at amerikanerne ikke længere betragter den britiske hær som en »kampstyrke på topniveau«.

Det britiske militær ville ikke engang kunne beskytte London, hvis byen blev udsat for angreb i stil med dem Ukraine beskytter sig imod, lød dommen.

»Bundlinjen er, at der er tale om en hel tjeneste, der ikke er i stand til at beskytte Storbritannien og vores allierede i det kommende årti,« sagde en af kilderne den gang til britiske medier.

Sky News har tidligere opsummeret omfanget af det britiske militærs problemer således:

  • Det vil løbe tør for ammunition »i løbet af få dage«, hvis det blev opfordret til at kæmpe.
  • Storbritannien har ikke evnen til at forsvare sig mod den type missil- og droneangreb, som Rusland udsætter Ukraine for.
  • Det ville tage fem til ti år, før hæren ville kunne opstille en kampklar division på omkring 25.000 til 30.000 soldater støttet af kampvogne, artilleri og helikoptere.
  • Størstedelen af hærens pansrede køretøjer er 30 til 60 år gamle og vil skulle udskiftes i de kommende år.

Kilde: Berlingske.

Når politikerne har gått over til å snakke om at vi må være forberedt på at krigen i Ukraina vil vare i flere år, er det den tiden de ser for seg de trenger til å ruste opp? EUs president Charles Michel sier Europa må omstille til krigsøkonomi.

Spørsmålet er hva som vil være igjen av Ukraina etter flere års krig og hvordan Europas økonomi vil se ut.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.