Nytt

Dalai Lama på pressekonfeansen i Malmö i går. Foto Johan Nilsson / TT via Reuters / Scanpix

«Europa tilhører europererne» sa den tibetanske buddhistlederen Dalai Lama i Malmö onsdag. Flyktningene må vende hjem og bidra til gjenoppbygging av sine egne land, fastslo han.

«I think Europe belongs to the Europeans,» he said, adding they should make clear to refugees that «they ultimately should rebuild their own country». (AFP)

Dalai Lama mente vi er «morally responsible» for å hjelpe «a refugee really facing danger against their life», men han la til at flyktningene må få klar beskjed om at de etterhvert må vende hjem for å bygge opp igjen sine egne land.

«Receive them, help them, educate them… but ultimately they should develop their own country», sa den 83-årige tibetaneren som måtte flykte fra sitt land da kinesiske tropper slo ned et opprør.

Det har vært bemerkelsesverdig stille i svenske medier om Dalai Lamas uttalelser, men en av dem som forferdes er Sydsvenskans kultursjef Rakel Chukri. Hun spør om fredsprisvinnerens «fyrkantiga syn på identitet» kommer av at han selv har vært flyktning såpass lenge.

Men Dalai Lama har flere ganger de siste årene sagt lignende ting om Europa og asylkaoset.

– Tyskland må ikke bli et araberland. Tyskland er Tyskland, sa han i 2016, da han forklarte at araberne i Europa må sendes hjem.

Dalai Lama har ofte pekt på masseinnvandringen av kinesere til Tibet som den største trusselen mot nasjonens identitet.

– Den uhemmede strømmen av kinesiske innvandrere til Tibet får som konsekvens at Tibets distinkte kulturelle og religiøse identitet druknes, og tibetanerne reduseres til en ubetydelig minoritet i sitt eget land. Det er intet mindre enn et kulturelt folkemord, sa han i en tale i forbindelse med 38-årsjubileet for det tibetanske opprøret.