Fra Svetlana Bokovas film «Three years before the autumn» (2014), om befrielsen av Finnmark.

 

Vett er det norske ordet for det engelske common sense. I uttrykket «har du gått fra vettet?» spørres det om man ikke lenger er ved sans og samling. Om man ligger under for non-sense, dvs. nosens.

Fornuft/vett/forstand er ikke noe man får kjøpt på butikken. Det er heller ikke noe man får inn via skolesystemet. Ei heller universitetene. Det fører til at vår elite svever i et lufttomt rom. De mangler bakkekontakt.

Et rystende eksempel var nyheten om at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ikke vil invitere Russland til feiringen av jubileet for den sovjetiske frigjøringen av Finnmark i oktober neste år.

Vår forsvarsminister stiller betingelser til Russlands president Vladimir Putin og mener han må gjøre seg fortjent til en Finnmark-invitasjon!

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger og stortingsrepresentant Rune Strifeldt (FrP) fra Finnmark har tatt til orde for at Putin skal inviteres til Kirkenes 25. oktober neste år når Øst-Finnmark markerer 75-årsdagen for den sovjetiske frigjøringen.

Forsvarsministeren, som også er fra Finnmark, er ikke like overbevist om at Russlands president fortjener en invitasjon, skriver Klassekampen.

Forholdet mellom Russland og NATO har vært anspent siden i 2014, og Bakke-Jensen (H) er enig med politikerne i Finnmark om at det er behov for avspenning i forholdet mellom Norge og Russland. Men han mener initiativet må ligge hos Putin.

– Norge er et lite land. Vi er ikke litt for folkeretten, vi er helt for folkeretten. Ansvaret for å vise at Russland tar folkeretten på alvor, ligger hos Vladimir Putin, sier han til avisa.

2122 sovjetiske soldater mistet livet under offensiven som Russland ledet an i frigjøringen. (NTB 9. august)

Det er nesten så vi måtte gni oss i øynene. Er dette virkelig sant? Skal russerne gjøre seg fortjent til å være med og markere at de ofret 2122 soldater for å befri norsk jord? Hva gjorde russerne deretter? De trakk seg ut. Fra å være en erfaring som binder Norge og Russland sammen, gjør Bakke-Jensen og regjeringen det til en skammens dag.

Det går simpelthen ikke an!

Regjeringen utviser en mangel på dømmekraft som er sjokkerende. Det er helt elementært: Man skal ha respekt for historien. I oktober 1944 var sovjetiske soldater the good guys. Nazistene trakk seg tilbake og svidde av Finnmark. Det var en forbrytelse som vi i sør har vanskelig for å fatte. Å bli befridd utløser vanligvis takknemlighet. Nå innfører regjeringen et nytt prinsipp: Man skal gjøre seg fortjent til takknemlighet.

Det er barnslig og representerer et grotesk utslag av den overmoral eller hypermoral som rir Vesten som en mare.

Offisielt ønsker man gode forbindelser til Russland, men i realiteten slår man det i stykker og sårer russerne, ikke bare Putin og Kreml, men det russiske folk. Det siste er langt verre. Russerne vil simpelthen ikke forstå en slik norsk handlemåte. Den er hinsides.

La oss konstatere: Hypermoral og diplomati går dårlig sammen.

I erfaringen fra okkupasjonen har Norge og Russland noe til felles. Noe som forener. I tillegg ble vi befridd av russerne. Slikt skaper bånd, og man kan bruke båndene som utgangspunkt for kommunikasjon. Regjeringen gjør det motsatte: Den slår hånden av russerne.

Ambassaden reagerer på Bakke-Jensens uttalelse om at Norge som et lite land ikke kan gradbøye folkeretten. Dette er tøv. Norge har gradbøyd folkeretten mange ganger. Alle nasjoner har svin på skogen. Hvis man tror noe annet, lever man i fantasiland. Å bruke folkeretten mot en nabo som ofret blod for Norges frihet, er derimot en stupiditet. Også russerne kan ha rett.

Det reagerer den russiske ambassaden på. De mener statsråden ikke representerer oppfatningen til de fleste nordmenn, som de mener fortsatt er takknemlige for Sovjetunionens innsats i frigjøringen.

«Uttalelsene viser nok en gang at den norske side ikke er klar til å revitalisere de bilaterale forhold og gir til og med rom for en videre forverring, hvis man bedømmer etter overlegen tone i ordbruk som ministeren tillot seg», skriver presseattaché Olga Kiriak ved den russiske ambassaden i en epost til Klassekampen.

Videre skriver hun at utsagnene «vekker harme» og at Russland «neppe ville latt seg uttale på en slik respektløs måte om representanter for den politiske ledelse i nabolandet, samme hva man måtte mene om dem». (NTB 13. aug.)

Konfrontasjonsretorikken kommer ikke fra Trump, den kommer fra det liberale USA, som har gjort Russland til fienden. Det er et oppblåst bilde som ikke står i forhold til Russlands reduserte rolle. Demokratene har svitsjet 180 grader i forhold til sin historiske posisjon og oppfører seg nå som hardlinere.

Trump vil gjerne snakke med Russland og samtidig sette seg i respekt. Han snakker ikke om Russland som en fiende. Hvorfor skulle han dét?

Det finnes felles forbindelseslinjer mellom Russland og Vesten, og kampen mot nazismen var en av de viktigste. I tillegg kommer et dypere kulturelt fellesskap.

Bakke-Jensens slag i ansiktet på russerne er dessuten ekstra uheldig nå som regjeringen har sagt ja til økt amerikansk innsats på Værnes og i indre Troms. Hvis Bakke-Jensen hadde vært klok, ville han forstått at det derfor ville være ekstra viktig å ta imot russerne neste år.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂