Nytt

«Frp-nestleder Per Sandberg har lenge vært regnet som en favoritt blant innvandringskritikere og islamfiendtlige stemmer i Norge», ifølge Klassekampen. (Skjermdump fra NRK Dagsnytt atten)

Klassekampen har merket seg at rights.no, Resett og Document har refset fiskeriminister Per Sandberg for hans Iran-flørt. Avisen viser til at «en rekke Sandberg-kritiske artikler» har blitt publisert de tre nettstedene.

Under tittelen «Innvandringskritikere refser Per Sandberg etter at han feiret Irans nasjonaldag: Dømmes av sine egne», skriver Klassekampen (KK) at Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.

Klassekampens forside, hvor avisen omtaler rights.no og Document som «islamfiendtlige» medier.

Flere artikler uttrykker stor skuffelse over at en politiker de tidligere hadde stor respekt for, nå har strukket ut en hånd til islamistregimet i Iran, konstaterer avisen, som også blir sitert av NTB:

Etter avsløringene om at Sandberg ikke bare uten å melde fra, tok med jobbtelefonen på ferie til Iran og også har deltatt på landets feiring av nasjonaldagen, har derimot begeistringen kjølnet betraktelig.

Hege Storhaug i Human Rights Service mener det er en skandale at Sandberg deltok på feiringen av nasjonaldagen som markerer innførselen av en islamsk republikk i Iran i 1979.

– Det han har gjort er å legitimere de diktatoriske kreftene i Iran. Det kommer han ikke unna, sier Storhaug.

Storhaug viser til at Sandberg tidligere har skrevet at «vi må bekjempe Saudi-Arabia og andre islamske diktatur fra å spre sine islamtolkninger i Norge og Europa».

Rustad: – Alle varsellamper burde lyst

Documents redaktør Hans Rustad sier til KK at Sandbergs oppførsel viser at prinsipper betyr lite.

– Det er klart at dette er uheldig, for å si det mildt, spesielt for Sandberg, men også for Frp. Når det viser seg at prinsipper betyr så lite, slår det tilbake. Dette gjelder både prinsippet om at asylanter ikke skal reise tilbake og Frps holdning til et regime som Irans. Alle varsellamper burde lyst, men gjorde det ikke. Sandberg ser ut til å ha mistet hodet, sier Hans Rustad.

Tidligere HRS-redaktør Nina Hjerpset-Østlie, nå ansvarlig for nettstedet Gjenstridig.no, tror ikke Sandberg kan bli sittende som statsråd, og viser til hva som skjedde med Sylvi Listhaug.

– Dette kommer partiet til å måtte svare for igjen og igjen, sier Hjerpset-Østlie.

Kritikk fra partikollegaer

Også flere av Sandbergs partikolleger kritiserer ham for deltagelse i feiringen av Irans nasjonaldag.

– Det at Sandberg deltar på en slik markering, er et hån mot de grunnleggende frihetsverdiene som samfunnet er tuftet på, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Han får støtte i kritikken fra Carl I. Hagen.

– Nei, det er ikke greit at Sandberg deltok på markeringen. Jeg har lyst å utdype mer, men klarer å motstå fristelsen.