Nytt

Rettssaken mot Hamad Shoraidah (51) som er tiltalt for å ha delt bombeoppskrift og for å ha oppfordret til drap, begynner 30. august, skriver Budstikka.

Shoraidah, som inntil han ble pågrepet 11. mai 2015, jobbet i Aker Solutions på Fornebu, er tiltalt for å ha spredt informasjon knyttet til terror på internett og for å ha oppfordret til drap.

Shoraidah er fra Irak, og har norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1998, men reiste senere tilbake til Irak for å kjempe mot Saddam Hussain.

Under den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 skal han ha vært en høyt rangert offiser i Free Iraqi Forces, ifølge hans egen Twitter-profil er han tidligere oberst. Twitter-kontoen er ikke lenger tilgjengelig.

Shoraidah var med på felttoget mot Bagdad sammen med de amerikanske styrkene.

SV-politiker og aktiv i ATTAC

Tre år senere vendte han seg mot amerikanerne, og de siste årene har han uttalt seg svært kritisk vil Vesten, skrev VG i 2015:

– Jeg har ingen kommentar til dette, ut over at jeg regner med at hans bakgrunn og historie er noe av det som vil være gjenstand for etterforskning fra PSTs side, sier 48-åringens forsvarer, Brynjar Meling, til avisen.

I Norge har mannen vært SV-politiker i Oslo og aktiv i Fredsinitiativet og ATTAC går det fram av søk på internett. Han har også vært en aktiv talsmann for det eksilirakiske miljøet.

I 2006 demonstrerte Shoraidah mot amerikanernes nærvær i Irak, og har ved flere anledninger uttalt seg kritisk til USAs utenrikspolitikk, skrev Aftenposten.

I Morgenbladet stod han frem 23. desember 2016 og sa at planen var å infiltrere IS. Han hevdet det var en dekkoperasjon.

PST: Publiserte bilde av hodeløse lik på Twitter

Politiets sikkerhetstjeneste mente at den terrorsiktede Aker Solutions-ingeniøren utarbeidet en manual som i detalj beskriver ukonvensjonell bruk av rakettvåpen.

Dokumentet er på flere sider og har Aker Solutions’ navn og logo, skrev VG.

PST mener også at etterforskningen har avdekket at den terrorsiktede 49-åringen har publisert IS-symboler og graverende bilder og filmer i sosiale medier – deriblant et bilde av en mann som poserer med to lik med avkuttede hoder på Twitter.

Terrorparagrafen

Da Hamad Shoraidah ble pågrepet, ble han siktet etter straffelovens paragraf 147 c som blant annet omhandler oppfordring til terrorhandlinger og opplæring i terrormetoder. Strafferammen er inntil seks års fengsel.

I tillegg til oppfordring til drap og terrortiltale er han tiltalt for ulovlig oppbevaring av en jaktrifle og ammunisjon.

Ifølge Shoraidahs forsvarer Brynjar Meling erkjenner han ikke straffskyld.

Det er satt av 12 dager til saken, som går for Asker og Bærum tingrett.