Nok en nyhetsmorgen på NRK uten en eneste nyhet fra vårt naboland i øst – til tross for at antall drepte i skyteepisoder har nådd nye rekorder de siste par ukene.

For de som ønsker å høre nyheter på morgenkvisten, har NRK P2 vært et aktuelt valg. Nyhetsmorgen og politisk kvarter skulle jo i utgangspunktet gi oss aktuelle nyheter, analyser og intervjuer fra inn- og utland. Men for de som lytter jevnlig på disse sendingene, er det umulig ikke å registrere at enkelte nyheter vektlegges mer enn andre, det er nok å nevne stikkordene Trump, flyktningekrise (NRKs valg av begrep) og forbrukerjournalistikk.

Sverige og utviklingen i vårt naboland i øst er imidlertid mindre interessant for NRK, det er sjelden de lager reportasjer om for eksempel skuddløsninger og utviklingen i kriminelle miljøer i både de store, svenske byene, men også mindre byer og tettsteder.

De siste par ukene har det vært usedvanlig mange drap i Sverige, senest i går kveld ble to yngre menn skutt og drept i Örebro. «Vi möttes av en stökig situation med mycket personer på plats», sier pressekontakt Christina Hallin hos Örebropolitiet til SVT.se. Tre personer var skutt, og to av disse døde senere av skadene på sykehuset. En av de drepte skal tidligere ha vært innblandet i gjengkonfliktene i boligområdet Vivalla i Örebro. Som vanlig etter slike hendelser i Sverige nå for tiden, er det plassert ut politivakter på akuttmottaket ved Universitetssykehuset i Örebro.

I går var det nok en skyteepisode i Malmø – der en person ble skutt og drept, midt på dagen og i nærheten av førskole der barn oppholdt seg. «Det stämmer att alla innblandade är väl kända i olika sammanhang och att ingen i de grupperna är interesserade att prata med oss. Och det är klart det är svårt att förebygga brott när vi inte får fram information», sier politiets pressesjef Ewa-Gun Westford til SVT.se i forbindelse med denne saken.

Dette var den fjerde skyteepisoden i Malmø på fjorten dager, fem er drept og flere er alvorlig skadet. I følge SVT.se har det så langt i år vært 17 skyteepisoder i Malmø, ni personer er drept og ti er skadet. Dette er en kraftig økning fra fjoråret, da syv personer ble skutt i hjel i Malmø i løpet av hele 2017.

Men dette er altså ikke interessante nyheter for NRK P2 og nyhetsmorgen – man er derfor fristet til å spørre; hva er agendaen, NRK?

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.
Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!