Italias statsminister Giuseppe Conte på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto Yves Herman / Reuters / Scanpix

Italias nye populistregjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel.

Den italienske statsministeren Guiseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han ankom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.

På vei inn til møtet gjorde han det klinkende klart at Italia ikke ville godta noen vedtak uten betydelige innrømmelser fra de øvrige stats- og regjeringssjefene.

Alle vedtak krever full konsensus på slike møter. Ethvert enkeltland kan derfor blokkere enighet.

Etter fem timer med diskusjoner var stats- og regjeringssjefene fortsatt ikke kommet noen vei.

– Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa en italiensk diplomat som kom ned på pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.

Den italienske blokaden skal ha ført til gnisninger inne i møtelokalene.

Conte snakket også én til én med andre ledere for å prøve å komme videre, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Det er EUs første toppmøte etter at populistpartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen overtok regjeringsmakten i Italia.

De er fast bestemt på å markere seg i Brussel.

Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe til med håndteringen av de mange asylsøkerne som settes i havn i Italia.

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!