Redd Barna lyver ikke om retur av afghanske asylbarn, slik Øyvind Thuestad hevder i spalten Sakset/Fra hofta i Document.no.

 

Vår nylig publiserte rapport «War on children» viser at Afghanistan er det nest farligste landet å være barn i, med flest drap, lemlestinger, bortføringer av barn og angrep på skoler. Afghanistan, og særlig Kabul, er farlige enn på mange år, bekrefter også Kai Eide, FNs tidligere spesialutsending i Afghanistan.

Thuestad hevder det er blank løgn at Kabul er en krigssone. Kabul er den siste tiden blitt rammet av flere alvorlige selvmordsangrep. Det at sivile drepes av selvmordsbomber har vært en økende trend i 2018, og de som bor i Kabul er spesielt utsatt, i tillegg til regionene Helmand, Nangarhar, Faryab og Kandahar, viser en fersk rapport fra FNs fredsbevarende operasjon i Afghanistan (UNAMA).

Fra januar til mars i år ble 763 sivile drept i Afghanistan, deriblant 155 barn, viser rapporten. I samme periode ble 1495 mennesker såret, inkludert 428 barn. Allerede har antall dødsfall i 2018 kommet opp på nesten samme nivå som for hele 2017, og antall skadde i 2018 er allerede høyere enn det var i 2017.

Videre hevder Thuestad det ikke er dekning for å kalle regjeringens planer for et retursenter i Afghanistan «et eksperiment med barns liv». Redd Barna er bekymret, da dette aldri har vært gjort tidligere. Vi er usikre på afghanske myndigheters evne til tilstrekkelig oppfølging av barn som blir sendt tilbake til retursentre i et land hvor sikkerhetssituasjonen er så vanskelig, utdanningsinstitusjonene ikke fungerer godt og hvor lokale barneverntjenester ikke finnes.

I denne situasjon øker faren for at barna på nytt blir utsatt for menneskerettighetsbrudd. Det er svært vanskelig å garantere for sikkerheten til barna i Afghanistan og sikre at barns rettigheter ikke blir brutt slik situasjonen er i dag.

Document svarer Tove R. Wang:

Redd Barnas generalsekretær svarer ikke på spørsmålet: Er det krig i Kabul?