Leo Ajkic er en av tolv med innvandrerbakgrunn som skal danne et nytt integreringspanel. Panelet skal hjelpe regjeringen med å lage en integreringsstrategi.

Statsminister Erna Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er med når panelet møtes for første gang tirsdag.

Det er i dag store forskjeller mellom kommunene når det gjelder hvor mange innvandrere som får seg jobb eller utdanning etter endt introduksjonsprogram. I noen kommuner kommer 80 prosent av innvandrere seg ut i enten utdanning eller arbeid, mens tallet ligger nede på 30 prosent i andre kommuner.

Panelet skal bidra til å forme en strategi som sørger for at flere innvandrere lærer seg norsk, utdanner seg og deltar i arbeidslivet. Panelets strategi skal være klart før jul.

Integrering har vært et hett tema i år, og i kjølvannet av oppslag om gjengkriminalitet i Oslo, har nordmenns tillit til integreringspolitikken blitt rekordlav. Annenhver nordmann mener integreringen går dårlig, og kun to av ti mener integreringen går bra. Det kommer fram i myndighetenes årlige undersøkelse av nordmenns holdning til innvandrere.

– Dagens integreringssystem ble etablert da jeg var kommunalminister for 15 år siden. Men skal vi lykkes med integreringen, må vi alltid lete etter muligheter til å forbedre systemet ved å lytte til de som har erfaring fra området, sier Solberg.

Deltakerne i panelet er Leo Ajkic, Bushra Ishaq, Ahmad Ansari, Luisa Arango, Rawad Ajameah, Nasri Ali Omar, Mohamed Fariss, Sahra Jaber, Leila Rossow, Sunil Loona, Dana-Æsel Manouchehri og Aiman Shaqura. Samtlige har erfaringer fra det å være innvandrer i Norge, og samtlige har markert seg i den norske samfunnsdebatten. Det tror Sanner kan komme godt med.

– Jeg er takknemlig for at deltakerne i integreringspanelet vil bruke tid på å gi regjeringen råd og innspill. Vi vet at det er mye som fungerer bra, men vi må også ta tak i de utfordringene vi har. Alle medlemmene i panelet sitter med viktige kunnskaper og erfaringer, og kan bidra til at vi lykkes bedre med integreringen, sier integreringsministeren.

 

Anbefalt:

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.