Underlig skue. «ute å kjøre»? Hvorfor er plutselig så mange opptatt av at USA har store militærøvelser i Sør-Korea? De amerikanske styrkene blir stående i sør, og fortsatt ligger det flere amerikanske hangarskipsgrupper i havet utenfor. Å avbryte pågående øvelser er ikke en strategisk beslutning. Ingen store konsekvenser. Det er et uforpliktende tegn på god vilje.

Øvelsene og nærværet av tre hangarskipgrupper var del av diplomatiet – og det var trolig virkningsfullt, å avbryte pågående øvelse er del av det samme diplomatiske spillet. Fint.

Skjermdump, Aftenposten

Jeg tror «ekspertene», media og politikerne i Europa ikke bare er i villrede om Trump, men verdensbildet er forvirret. De oppfører seg som om en skulle forvente at Kim Un plutselig skulle bli omvendt. Det er han selvsagt ikke. Et toppmøte, en avtale – endrer ikke den siden av saken. Obama var slik. Mannen ønsker å sikre sin makt og kontroll. Det var hans mål før, og det er hans må nå.

En fredsprosess er derfor ikke en damaskusopplevelse – slik som den liberale venstresiden tror. Det er tvert om naivt. Trump forstår dette. Trump laget en video for Kim Un, og ordlegger seg i søte ordelag – fint, men han er ikke idealist, han tror ikke at Kim Un er plutselig tjommy. Han bare ordlegger seg slik. Det er slik man gjør. Det koster ikke noe. Kim Un har fått presentert en vei framover – en strategisk linjeskifte bort fra den kjernefysisk-baserte utpressingspolitikken.

Han ser nå for seg at hans regime kan holde stand, ja faktisk komme styrket ut av et linjeskifte. Han ble presentert med et veivalg, og hans kalkulasjon ser ut til å kunne falle ned på en ny linje. Dette er ikke en linje i retning frihet og menneskeretter – men det demper spenning og risiko for krig, det åpner opp for mulige skritt i retning av et noe mer humant regime i nord. «ekspertene» og media synes Trumps video til Kim Un var naiv og dum, vel – hvem er naiv og dum?

Og hvem er den lure reven?

 

Først publisert på Anders Ulsteins facebookside.