Minst 20 mennesker ble drept og 128 skadet, etter at to bomber skal ha gått av ved siden av et ammunisjonslager i en shia-moské i Sadr-byen i Bagdad, onsdag kveld. Ammunisjonslageret skal ha tilhørt Muqtada al-Sadr.

De første meldingene som kom, gikk ut på at det var 12 drepte og et titalls skadde. Etter at dagslyset og støvet har lagt seg, har tapstallene steget. To skoler og minst 25 hjem skal også være ødelagt.

Sadr-byen er en av Bagdads ni bydeler, og huser oppimot halvannen million innbyggere, de aller fleste shiaer og svært fattige. Slumbyen er oppkalt etter tidligere Storayatollah Mohammad Sadeq al-Sadr, faren til vinneren av forrige måneds valg på ny nasjonalforsamling, Muqtada al-Sadr.

Ingen organisasjoner skal ha tatt på seg ansvaret for de angivelige bombene, men foruten IS/Daesh og Al-Qaida, som begge betrakter shia-muslimer som frafalne muslimer og derfor legitime mål, er det ikke utenkelig at bombene kan være plassert av innenrikspolitiske grupperinger som ønsker å påvirke hvem som skal danne Iraks nye regjering.

Valgets vinnere var Alliansen av revolusjonære for reform, en allianse mellom det irakske kommunistpartiet og Muqtada al-Sadr. Også kommunistpartiets hovedkontor i Bagdad ble rammet av bomber etter valget i mai. Sadr har nå bedt om at det nedsettes en kommisjon for å finne ut hva som faktisk utløste eksplosjonen.

Fornuften ved å ha et ammunisjonslager i en moské i lettantennelige Irak, bør være av de forholdene en slik kommisjon bør se nærmere på. At ammunisjonslageret ryktes å ha tilhørt Sadrs egen milits, Saraya as-Salam, gjør ikke saken mindre pikant. Så langt er dette ryktet ikke særlig fremme i irakske medier, da man – med rimelig god grunn – antar at det vil kunne svekke Sadrs popularitet. At ikke flere internasjonale medier heller har sett nærmere på dette, er mer betenkelig.

 

Videre lesning:

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også