Tysklands utenriksminister Heiko Maas virker ikke særlig oppstemt etter møtet med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John R. Bolton i Det hvite hus 23. mai. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Tysk UD har utbedt seg en forklaring fra USAs nye ambassadør til Tyskland, Richard Allan Grenell, som i et intervju med Breitbart London sier at Tysklands nedrustning er uakseptabel og at det kan bli nødvendig å sette landet i skammekroken.

Dette er uhørt tale for den tyske regjering og det er neppe tvil om at det er forbundskansleren selv som har reagert:

Tysk UD krever at den ferske USA-ambassadør Richard Grenell forklarer hva han mener med en uttalelse om å bidra til «styrking av konservative krefter i Europa». (NTB)

For Merkel og regjeringen er «konservative krefter i Europa» det samme som høyrepopulisme. Berlin lurer på om Grenell er kommet til landet for å drive undergraving.

Tyske medier ser ut til å ha tilgang til en lengre intervju. Sitatene står ikke å finne på den engelske utgaven. Det Grenell sier er Trump-politikk: Forsvaret har forfalt og må gjenreises. Men ordet «grasrotbølge» er stikkord for Alternativ for Tyskland, og Berlin oppfatter at Grenell blander seg inn i innenrikspolitikken.

Det vil den ha seg frabedt. NTB ser saken fra samme vinkel som Merkel når det kaller Breitbart «ytterliggående». Men en slik målestokk er det mye som blir «ytterliggående» i dagens politikk.

 

Kommentaren ble formidlet på den ytterliggående nyhetssiden Breitbart London. En talsmann for tysk UD sier at statssekretær Andreas Michaelis vil ta opp saken med Grenell på et møte som er planlagt for senere denne uken.

Grenell, som tiltrådte i Berlin for mindre enn en måned siden, skal ifølge Breitbart London ha uttrykt sin «opprømthet over den europeiske grasrotbølgen av konservativ politikk som bryter seg fram på grunn av venstresidens feilaktige politikk».

– Jeg ønsker definitivt å gi ny kraft til andre konservative rundt om i Europa, også ledere, heter det i uttalelsen som blant tyske medier og politikere blir vurdert som svært sterk innblanding i andre lands politikk til en ambassadør å være. (NTB)

Men spørsmålet kan sendes tilbake til Berlin og NTB: Kan det var oppfatningsevnen det er noe galt med? Kanskje dette ikke er «ytterliggående», men uttrykk for en genuin bekymring blant velgerne?

Merkel og i enda høyere grad sosialdemokratene, sitter så fast i egen politikk at de ikke evner å se at en annen kurs er mulig.

Den sosialdemokratiske folkevalgte Thorsten Schäfer-Gümbel sier i en twittermelding at europeiske borgere ikke trenger å høre fra en Trump-vasall hvem de skal stemme på. En USA-ambassadør som på denne måten legger seg opp i den demokratiske prosessen, er rett og slett feilplassert, heter det.

Grenell tiltrådte tidlig i mai etter at stillingen som ambassadør i Berlin hadde stått ubesatt i 15 måneder. På sin første dag i den nye jobben krevde han at tysk næringsliv skulle innstille all handel med Iran. (NTB)

Grenell sier at USA har begått en feil. Det har latt Tyskland få slippe unna intervensjoner i utlandet, fordi Tysklands policy har vært nærmest pasifistisk. Dette holder ikke hvis Tyskland vil være Europas førende nasjon.

Tyskland viser ingen vilje til å øke forsvarsbudsjettet til de 2 prosent av BNP som NATO-møtet i Cardiff ble enig om i 2014. Det er fire år siden.

In a major throwdown, Ambassador Grenell suggested one way NATO member Germany could be forced to confront its own problems would be for her allies to shame the nation. A problem with the multilateral approach so far, he said, was that the United States had been too willing to accommodate nations that simply lacked the ability to engage in military action by not asking them to participate in the first place.

Grenell said: “We made a mistake in not publicly asking the Germans to participate in the Syria operation.

“We cannot go into operations and say to ourselves ‘Well, the Germans aren’t able to participate, they don’t even have the proper equipment, so lets not even ask them to participate’… I think that’s a mistake… whenever we have allied operations, we must go through a formal process of asking the Germans to participate, and letting them go through their process with their public and political leaders to come to a thoughtful answer of saying ‘No we can’t, we don’t have the equipment. We can’t fly with you; we can’t do ocean exercises with you, etc’.

Spørsmålet er: Vil Tyskland bli leder for en appeasment-linje som støtter USAs fiender eller vil det ta skjeen i en annen hånd?