Den drepte terroristen i Liège, 36 år gamle Benjamin Herman, ble i 2017 satt på myndighetenes liste over sikkerhetstrusler på grunn av mistanke om radikalisme, opplyser den belgiske allmennkringkasteren RTBF.

Den vanekriminelle mannen, som kan ha blitt rekruttert av islamister, satt inne på en narkodom som ville ha vært ferdig sonet i 2020, men var på to dagers permisjon fra fengselet da han drepte tre mennesker tirsdag formiddag. Før han ble skutt av politiet ropte han «Allahu akbar».

Om hendelsesforløpet skriver NTB:

Mannen knivstakk mandag to kvinnelige politibetjenter på Boulevard d’Avroy i sentrum av Liège, etter å ha blitt stanset i en rutinekontroll.

Deretter tok han tjenestepistolene fra dem og skjøt og drepte dem. De to kvinnene var 45 og 53 år gamle. Fire andre politifolk ble også skutt og såret, den ene alvorlig.

Mannen skjøt også og drepte en tilfeldig 22-åring som satt i en parkert bil i nærheten. Han tok seg deretter inn på en skole og tok en kvinnelig renholdsassistent som gissel, før han selv ble skutt og drept av belgisk spesialpoliti.

Et bilde av de to døde politikvinnene som er tatt av en ukjent fotograf, men hvis detaljer stemmer overens med mindre grufulle pressebilder fra åstedet, har i løpet av dagen sirkulert i politisk ukorrekte hjørner av nettet:

Dette er altså den ublide skjebnen som fra tid til annen rammer mennesker i Vest-Europa på grunn av sikkerhetstrusler som får lov til å bevege seg fritt i vår verdensdel.

De drepte politikvinnene heter ifølge den belgiske avisen La Dernière Heure Lucile Garcia og Soraya Belkacemi, og den drepte 22-åringen Cyril Vangriecken. Belkacemi etterlater seg to 13 år gamle tvillinger som nå er foreldreløse. Faren deres, også han politimann, var allerede død. Garcia hadde nylig giftet seg, og Vangriecken var i ferd med å avlegge slutteksamen ved universitetet.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.