En av de sårede i fredagens terrorangrep kjøres bort i ambulanse.

Når en palestiner stikker ned to israelere, har NRK og NTB fasiten klar: Det er palestineren som er offer.

Fredag morgen ble to personer knivstukket av en 19 år gammel palestiner ved Damaskusporten i Jerusalem.

En mann i femtiårene ble kritisk skadet etter å ha blitt stukket i hodet og halsen. En 16 år gammel gutt ble knivstukket i ryggen på vei hjem fra synagogen.

Da terroristen gikk til angrep på en politimann, ble han skutt og drept på stedet.

Dette fremstiller NRK slik:

«19-åring drept av israelsk politi» lyder NRK-tittelen. NTB er på samme spor: «To palestinske ungdommer drept av israelske soldater»

Byrået refererer også til en hendelse som skjedde noe senere fredag:

«Noen timer senere meldte palestinske helsemyndigheter at en 16 år gammel gutt var skutt «i hjertet og lunger» av israelske soldater i nærheten av Betlehem. Gutten skal ha dødd momentant.

Palestinske medier skriver at han kan ha forsøkt å trenge seg gjennom et gjerde for å komme seg til Øst-Jerusalem og al-Aqsa-moskeen.

Det foreligger ikke uavhengige opplysninger om hva som skjedde, og presseavdelingen i den israelske hæren har ikke gitt utfyllende opplysninger.» (NTB)

– Det foreligger ikke uavhengige opplysninger, beleielig nok.

I brødteksten kommer den sentrale opplysningen, det som utløste aksjonen og skuddene som drepte terroristen ved Damaskusporten:

«En talsmann for hæren opplyser at en 19-åring knivstakk to personer ved Damaskusporten fredag morgen, en av hovedinngangene til gamlebyen. Ungdommen ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.» (NTB)

Men både tittel og ingress har fullt fokus på terroristen som ble drept. Han er i tillegg «ungdom», stakkar. I andre sammenhenger ville NTB kalt ham «mann», han er tross alt myndig.

Det er ikke første gang NTB og NRK snur saken på hodet. For to år siden gikk tre palestinerne til angrep på politifolk i Jerusalem. De knivstakk og drepte den israelske politikvinnen Hadas Malika.

NRK er ikke i tvil om hvor fokus bør ligge. Vinklingen er at tre palestinerne er skutt og drept. At terroristene hadde kritisk såret et av ofrene (Hadas Malika døde senere av skadene), er så lite viktig at det kommer helt til slutt.

Hadas Malika ble bare 23 år.

Se for deg følgende scenario: En terrorist stikker ned og dreper en kvinne på Karl Johan. Politiet skyter og dreper terroristen på stedet.

Se så for deg overskriftene i NRK og NTB:

«Politiet skjøt og drepte ungdom i Oslo»

Eller hva med 11. september-angrepene: «19 arabere drept i flykrasj i USA».

 

Mer vridde og falske nyheter om Israel fra NRK:

NRK formidlet løgn om babydødsfall. Når kommer rettelsen, Thor Gjermund?

BBC og NRKs forvrengte nyheter

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂