Europeere føler at skolemassakrer forteller noe om USA. At USA har et håpløst forhold til våpen og ikke lærer. At USA er et voldelig land. Men Europa begynner å få et voldsproblem som er av en mer fundamental karakter og som det er langt vanskeligere å gjøre noe med, knyttet som det er til store befolkningsendringer.

Problemene er så store og alvorlige at myndighetene velger å se vekk.  De har ikke styrke til å konfrontere situasjonen.

Dagen etter at to politikvinner lå i en blodpøl på åpen gate, presterte den belgiske innenriksministeren å si:

– Det er virkelig en isolert hendelse. Han var ikke del av noe nettverk, han mottok ikke instruksjoner fra noen andre, så det er ikke behov for å heve terrorberedskapen, sa Jambon til rikskringkasteren RTL onsdag.

Han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

– Det er tegn til at det var en radikalisering i fengselet, men var det radikaliseringen som førte til disse handlingene? Der kan vi også stille oss selv mange spørsmål, sier ministeren. (NTB)

Det er den type uttalelser sjokkskadde mennesker kommer med.

Dagen

Tirsdag 29 mai har Benjamin Herman (31) vært ute på en ny todagersperm. Den 14 i rekken. Herman slipper ut uten tilsyn til tross for at han betegnes som ultravoldelig og det faktum at han konverterte til islam i 2012. Kriminelle tapere som konverterer til islam bak murene er primære kandidater til jihad. Myndighetene var klar over at han var blitt radikalisert.

Men faren forstår ikke det som kommer. Sønnen er så snill. Han har hatt med seg barna til en kamerat hjem. De har hoppet på trampoline og Herman har kjøp is til alle. En som kjøper is til unger er vel ikke ond?

Faren sier han ikke ante hva som kom. Det sier de alltid.

Samme kveld de hoppet trampoline har Herman drept en medfange med hammer. Det kan ha å gjøre med et gullsmedran i hjembyen hans Rochefort. En uavhengig forbrytelse, sier politiet. Uansett Herman er klar for ultravold.

Tirsdag klarer han å komme inn på de to politkvinnene Soraya Belkacemi (44), enke og mor til to tvillinger, og Lucile Garcia, 53, som hadde giftet seg for bare en måned siden. En fantastisk person sier kolleger.

Denne tirsdagen har noe mørkt i vente for de to kvinnene. Herman stikker dem ned bakfra og får tak i tjenestevåpnene deres. De to politikvinnene blir skutt med sine egne våpen.

Bildet av de to politikvinnene som ligger i sitt eget blod er rystende sterkt. Ikke bare fordi to mennesker er drept, men fordi de var politi i tjeneste som blir drept med sine tjenestevåpen. Stort tydeligere kan ikke statens avmakt demonstreres. Det er den totale ydmykelse, nettopp slike symbolske handlinger som IS tørster etter.

De har onsdag kveld påtatt seg ansvaret.

IS vet hva de gjør. Dette bildet sirkulerer verden rundt. Hva tenker innbyggerne i enklaver som Molenbeek? De ser at den belgiske staten er svak. Den klarer ikke en gang beskytte sine egne politifolk.

Hva kan tøyle Herman? Hva er sterkere enn ham?

Herman er på en killing spree. Han skyter, nærmest skjødesløst Cyril Vangriecken (22) som sitter i en bil like i nærheten.

Det ligger en skole nær ved. Her møter Herman vaskehjelpen Darifa. Hun har rukket å lukke dørene til innsiden av skolen hvor barna er. Herman sier han vil stille henne to spørsmål:

Er hun muslim?

Overholder hun fasten?

“I am going to ask you two questions.”

After asking if she was Muslim and observed Ramadan, Herman said he would not harm her.

Herman svarte henne: -Du har rett. Han forlot skolen og styrtet mot politiet som hadde omringet den.

Benjamin Herman, 31, said, “you are right” before turning on his heel, shouting “Allahu Akbar” and charging police outside, firing his weapons.

Benjamin Herman ligger skutt og drept på gaten.

Herman har vist at han kun bøyer seg for en autoritet: Islam og islams bud.

«Mottagerne» for hans handlinger er muslimer. De ser hvem som er sterk og hvem som er svak. En del kan ikke annet enn føle en stille tilfredshet. De visste det jo: Allahu Akbar, Allah er større.

Det ser også de som ikke er like fortrolige med vold.

Alle ser de hvem som er sterkest.

Men det forestår ikke den belgiske innenriksminister.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!