Spesialstyrker på plass i Bavispe, Sonora, Mexico, 5. november.  Minst ni medlemmer av samme familie ble drept. Foto: Luis Torres/EPA/Scanpix

Åtte barn overlevde angrepet nord i Mexico – fem av dem med skuddskader. Nå kommer detaljene om hva de måtte gjennom før de ble reddet.

Et beryktet narkokartell mistenkes for å stå bak skytingen, som mandag morgen rammet tre biler med tre kvinner og 14 barn. Alle tilhørte et amerikansk mormonersamfunn som i flere tiår har holdt til på mexicansk side av grensen.

De tre mødrene ble drept, samt seks av barna, hvorav de to yngste var et tvillingpar på åtte måneder.

Det yngste barnet som overlevde var bare sju måneder gammelt. Hun ble funnet i et babysete på gulvet i bilen like ved stedet der moren hennes ble drept, elleve timer etter angrepet.

Gikk i seks timer

Seks av barna, hvorav fem med skuddskader, gjemte seg ifølge BBC under busker og trær, mens 13 år gamle Devin Langford gikk for å skaffe hjelp. Det tok seks timer før han kom fram til mormonersamfunnet La Mora, forteller familien hans.

En av Devins søstre, ni år gamle McKenzie, forlot på et tidspunkt de andre barna ettersom Devin ikke kom tilbake. Det tok bortimot ni timer før de gjenværende barna ble reddet, mens jenta ble funnet vandrende i mørket flere timer senere.

Blant barna som gjemte seg i buskene, var flere alvorlig såret. En åtte år gammel jente var skutt i kjeven og blødde kraftig, en annen jente var skutt i foten og i ryggen.

Det er også blitt meldt at 13-åringens mor gikk ut av bilen etter å ha satt babyen sin på gulvet, for å vise at hun ikke var noen trussel. Men i stedet for at skytingen stanset, ble hun truffet av en rekke kuler. Hun ble funnet noen få meter fra bilen.

13-åringen mistet både moren og to brødre i angrepet.

Bil tok fyr

En av bilene, med en kvinne og hennes fire barn, ble funnet helt utbrent. Trolig har skuddene truffet bensintanken, som så eksploderte.

Ifølge mexicansk politi dreide det seg om to angrep med to timers mellomrom og på to ulike steder langs grusveien der de tre bilene kom kjørende.

Mexicanske myndigheter mener at angriperne trodde de skjøt mot et rivaliserende narkokartell. Tirsdag ble det opplyst at én person er pågrepet for mulig innblanding i angrepet. Men LeBaron-familien, som alle ofrene tilhørte, har samtidig opplyst at de tidligere har mottatt trusler på grunn av sitt engasjement mot voldskriminalitet. To medlemmer av familien ble for noen år siden drept.

Stabil tilstand

De fem barna som overlevde skuddskadene, får nå behandling i USA. Tilstanden oppgis å være stabil for alle fem.

De tre barna som overlevde angrepet uten skader, blir tatt hånd om av slektninger i La Mora.

Narkokartellet som mistenkes for å stå bak, er kjent som La Linea. Dagen før hadde de entret i et område som er kontrollert av et rivaliserende narkokartell og etablert en kontrollpost ved et berg i nærheten av La Mora.

Mexico har i mange år vært rammet av en brutal voldsbølge knyttet til rivalisering mellom narkokarteller. Ved flere tilfeller har volden også rammet barn.

I august i delstaten Chihuahua ble en mann drept med 123 kuler. Det samme angrepet tok livet av tre jenter på 4, 13 og 14 år.

I juni ble en liten gutt drept sammen med faren sin i Sonora, og i juli ble en 10 år gammel gutt drept under et ran i delstaten Puebla.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.