Sverigedemokraterna er i løpet av det siste året blitt et av Sveriges største partier. Det er fremdeles fire måneder til valget i september og mange svenske velgere er begynt å flytte på seg. De to største partiene er Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna som begge måles til 23 %. Moderaterna ligger på 18,3 %.

Innvandring er en av de viktigste valgsakene, sier velgerne. Og Socialdemokraterna har forsøkt å overbevise velgerne om at de vil stramme inn. Men det er sannsynligvis for sent. De har ikke den nødvendige troverdigheten. For to uker siden uttalte statsminister Stefan Löfven at «Sverige har tatt imot for mange innvandrere». Men som vi har sett tidligere, så har velgerne som går over til Sverigedemokraterna foretatt et personlig verdivalg. De lar seg dermed ikke lokke så lett tilbake. Dette registreres nå også av ekspertene.

«Det verkar vara svårt att vinna tillbaka väljare från SD,» sier statsviter Sören Holmberg.

Det er Sverigedemokraterna som har eierskap til innvandringsspørsmålet.

– De två partier som tydligt har profilerat sig som mer flyktingkritiska har tappat medan SD som äger frågan i stället gått fram en aning. Den här strategin från Socialdemokraterna och Moderaterna med att lägga sig nära SD för att vinna väljare har hittills misslyckats, sier Sören Holmberg, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, til Metro som bestiller målingene.

– Det här är till fördel för Sverigedemokraterna för de uppfattas som det parti som har sakfrågeägarskap i flyktingfrågan. Ju mer invandring diskuteras ju mer positivt kommer det att vara för Sverigedemokraterna, sier statsviteren.

Tirsdag 22. mai er det klart for ny TV-debatt mellom Jimmie Åkesson og Centerlederen Annie Lööf.

Metro

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!