Det blir åpen høring i Oslo bystyre etter at Oslo-skolen har startet «en prosess» mot lærer Simon Malkenes på grunn av hans uttalelser i NRK.

Det er Eivor Evenrud (Rødt), nestleder i bystyrets kultur- og oppvekstkomité, som krever at komiteen arrangerer en høring, melder Aftenposten.

Byrådspartiene Ap, SV og MDG sier at de vil støtte kravet.

– Jeg er ikke i tvil om at ytringsfriheten i Oslo-skolen ikke praktiseres slik den burde. En høring vil få frem alle sider ved dette, og det er på høy tid, sier Eivor Evenrud.

Ulsrud videregående skole i Oslo åpnet sak mot lektor Simon Malkenes etter at han deltok i en debatt om fritt skolevalg på NRKs Dagsnytt atten 5. mars. Det vakte stor oppmerksomhet da dette ble kjent, men Oslo-skolen ønsket lenge ikke engang å bekrefte at saken eksisterte.

Malkenes er forfatter av boka «Bak fasaden i Osloskolen,» og har i en årrekke kritisert målstyring og jaget etter resultater i Utdannings­etaten i Oslo.

Malkenes argumenterte i debatten for at fritt skolevalg fører til at mange elever med utfordringer går på noen få skoler. Han mente dette har påvirker elevene og læringsmiljøet negativt og illustrerte poenget med et anonymisert referat fra en av sine egne norsktimer. Et utdrag av referatet:

Vi er i gang her. R kom sju minutter for sent. B kom 08.30. K er borte. P har ikke bok. M har ikke bok. S kaller R for tulling og jævla inder. B lager prompelyd. B og R diskuterer om B skal jobbe. S roper at han har jobbet, og at han nå skal begynne. Nå må jeg avslutte timen.

Malkenes risikerer å få sparken etter at rektor David Dunlop ved Ulsrud vgs startet formelle undersøkelser mot Malkenes etter Opplæringslovens §9-A5, som omhandler at lærere krenker elever.

Evenrud vil ikke vente til det er konkludert i Malkenes-saken:

– Nei, for høringen skal ikke handler ikke om Ulsrud-saken spesielt, men situasjonen generelt.

– Dersom komiteen ønsker en høring, står de fritt til å gjennomføre det, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Malkenes-saken har nå vært undersøkt i mer enn én måned. Til Klassekampen sier rektor Dunlop dette:

– Jeg jobber så fort det lar seg gjøre med en undersøkelse i forbindelse med en sak. Jeg ser frem til en avslutning på den i løpet av denne uken.

Utdanningsetatens direktør Astrid Søgnen nekter fortsatt å stadfeste om saken i det hele tatt eksisterer.

Det gjorde hun heller ikke i går, da hun i et leserinnlegg i Aftenposten derimot slo fast at «elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatisert av sin egen lærer».

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂