Netanyahu under en pressekonferanse ved statsministerens kontor i Jerusalem den 2. april 2018. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / Scanpix.

 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu trekker avtalen med FN om å sende afrikanske asylsøkere videre til andre land i Vesten.

Mandag kunngjorde Netanyahu at Israel hadde inngått avtale med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om å sende 16.250 afrikanske asylsøkere som oppholder seg i Israel, videre til andre land i Vesten.

De fleste av asylsøkerne kommer fra Sudan og Eritrea og fikk tidligere i år frist til utgangen av mars med å forlate landet frivillig, eller å bli kastet i fengsel.

Ifølge israelske medier ble det inngått en avtale med Rwanda og Uganda, som mot betaling hadde gått med på å ta imot asylsøkerne.

Kortlevd avtale
Mandag kunngjorde Netanyahu at det var inngått en avtale med UNHCR om å sende rundt halvparten av asylsøkerne, 16.250, til land som Tyskland, Italia og Canada.

Senere samme dag opplyste han at avtalen inntil videre var lagt på is, og tirsdag morgen kunngjorde han at han hadde trukket hele avtalen.

Bakgrunnen var massiv kritikk fra høyresiden i Israel, ettersom avtalen med UNHCR innebar at et tilsvarende antall asylsøkere som skulle sendes til vestlige land, skulle få midlertidig opphold i Israel.

Infiltratører
– Jeg lyttet oppmerksomt til de mange kommentarene til avtalen. Som et resultat av det, og etter å ha revurdert fordeler og ulemper, besluttet jeg å slå en strek over avtalen, sier Netanyahu.

– Til tross for juridiske og internasjonale restriksjoner, som blir stadig vanskeligere, vil vi jobbe besluttsomt videre med alle mulige løsninger for å fjerne infiltratører. VI vil også søke andre mulige løsninger, sier Netanyahu.

(©NTB)

 
 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂