For første gang på over et år har asylsøkere blitt returnert fra Libya til et annet afrikansk land, og ikke til Europa. FNs høykommissariat for flyktninger UNHCR sendte torsdag et fly med 172 asylsøkere til Niger.

– Mange av dem som ble fløyet tilbake, har vært internert under forferdelige forhold. Flere var ofre for menneskehandel eller hadde blitt utsatt for grov vold i Libya, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en uttalelse søndag. (NTB)

Flyvningen var den første på over et år, etter at libyiske myndigheter gikk med på å oppheve forbudet mot humanitære flyvninger.

– UNHCR er lettet over å se gjenopptakelsen av disse livreddende evakueringsflyvningene, sa UNHCRs sjef i Libya, Jean-Paul Cavalieri. – Men evakuering med fly kan bare være en løsning for ekstremt sårbare mennesker, i presserende behov for sikkerhet og beskyttelse. (UNHCR)

UNHCR har så langt evakuert 3.361 asylsøkere og migranter fra Libya til Niger. 3213 av disse har så blitt videresendt til andre land, men det opplyses ikke om hvilke dette er.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.