Bildet: Hamas har satt opp teltbyer langs grensen. Hvis folkemasssen beveger seg mot grensegjerdet vil Israel reagere. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix

Hamas har oppfordret til masseprotester langs grensen til Israel, under mottoet Right of Return. Ti tusen var samlet fredag.

NTB gjengir uten forbehold Hamas-myndighetenes tall over sårede. Det er grunn til å ta dem med en klype salt.

Over 50 skal ha blitt såret og én skal ha blitt drept av israelske soldater.

Demonstrantene har samlet seg flere steder ved grensa, ifølge reportere for nyhetsbyrået AFP. De sier det minst er snakk om 10.000 mennesker. Noen av dem befinner seg bare noen hundre meter unna det tungt bevoktede gjerdet mot Israel.

Israelske skarpskyttere og stridsvogner ble utplassert ved grensa i forkant av protestene. De israelske styrkene bruker tåregass og har løsnet skudd mot noen av demonstrantene.

Over 50 mennesker er blitt skutt og såret, ifølge palestinske Røde Halvmåne. Helsedepartementet på Gazastripen opplyser at en 25 år gammel kvinne er skutt og drept øst for Jabalia. (NTB)

Hamas er alliert med Hizbollah og Iran. Iran er presset av en ny allianse mellom Israel, Saudi-Arabia, Egypt og USA. Ved spille Hamas og Hizbollah-kortet, kan Iran demonstrere makt.

Det israelske militæret sier i en uttalelse at tusener av palestinere deltar i opptøyer seks forskjellige steder på Gazastripen. Noen av dem tenner på bildekk og kaster stein mot grensegjerdet og de israelske soldatene.

Soldatene har skutt mot noen av lederne for demonstrantene, bekrefter det israelske militæret i uttalelsen.

Før demonstrasjonene begynte fredag, ble en palestinsk bonde drept i et israelsk stridsvognangrep i Gaza by. Den israelske hæren opplyste at det ble åpnet ild mot to mistenkte som nærmet seg grensegjerdet.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som kontrollerer Gazastripen, har oppfordret folk til å delta i demonstrasjonene. Hamas-lederen Ismail Haniyeh deltar selv i protesten. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂