Foto: Vegard Ottervig / Wikimedia Commons.

 

Norge er i den litt pussige situasjon at den 89 år gamle tidligere statsminister Kåre Willoch alene besitter større klokskap og politisk dømmekraft enn størsteparten av dagens politiske klasse.

«We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men», lyder et kjent sitat av George Orwell.

Kåre Willoch er en intelligent mann, som dertil gjør sin plikt: Sylvi Listhaugs innlegg på Facebook er ikke en sak som er alvorlig nok til at regjeringen bør gå av, sier Willoch til Nettavisen.

Det er kanskje i parentes bemerket alvorligere hvis man gjør sitt eget land til latter ved å felle en regjering på grunn av en Facebook-post som formidler et fullstendig legitimt politisk synspunkt? Eller om man sier det er OK at en person som er hatefull og farlig og gudene vet hva ellers, godt kan sitte i en annen statsrådsstol?

Det er all grunn til å godta beklagelsen, mener Willoch. Dessuten finnes det ikke et klart regjeringsalternativ.

At hele regjeringen Solberg går av hvis KrF støtter Rødts mistillitsforslag, overrasker ikke Willoch:

– Nei, det overrasker meg ikke at Solberg inntar et slik standpunkt. Reaksjonen fra opposisjonen er sterkere enn nødvendig, de burde akseptert unnskyldningen, sier Willoch til Nettavisen.

Den tidligere statsministeren er kritisk til at Listhaugs motiver mistenkeliggjøres, og etterlyser større toleranse for at man kommer i skade for å bruke harde ord. Tror man virkelig at hun ønsket å fremkalle hat?

Willoch siterer tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes på en følelse av at «Arbeiderpartiet vil ha en standard for seg selv og en standard for andre».

– Hun har en ordbruk som skiller seg ut fra det jeg mener er best, men det er hun dessverre ikke alene om, sier 89-åringen, som mener vi bør tro på Listhaug når hun sier hun ikke hadde Utøya i tankene da hun skrev sitt innlegg.

Willoch mener 22. juli er et nasjonalt traume, som overgår alle andre saker hvor man ellers bruke sterke ord, men at vi må snakke om det.

Det er egentlig ikke noe ekstraordinært ved denne klokskapen. De fleste vanlige mennesker kommer frem til de samme konklusjonene på egenhånd. Ikke desto mindre er selv helt alminnelig klokskap mangelvare i dagens politiske klasse.

Kåre Willoch blir i så måte et slags minne om en svunnen tid.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂