Sakset/Fra hofta

Burhan Ahmed Abdule (innringet) og flere andre «menn fra Halden» sammen med Jens Stoltenberg på Stortinget. Foto: Privat

28. mai 2010 møtte Burhan Ahmed Abdule statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget – og hadde et flere timer langt møte med en annen politiker fra Arbeiderpartiet.

– Jeg kan huske at han var en av dem som besøkte meg på Stortinget.

Wenche Olsen, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, husker at Abdule var én av somalierne som besøkte henne på Stortinget, sa hun til NRK i 2014.

– Før valget hadde jeg vært og besøkt dem i Halden. De utfordret meg til å invitere dem til Stortinget hvis jeg ble valgt inn, sier Olsen.

Det var ikke helt tilfeldig at Abdule bare hadde å gjøre med arbeiderpartipolitikere under besøket på Stortinget. «Abdule støttet Arbeiderpartiet og ble et forbilde i det somaliske miljøet i Halden», ifølge NRK.

Fire år senere ble trebarnsfaren Norges første selvmordsbomber. Han drepte minst 20 somaliske og afrikanske soldater, minst 18 ble såret.

PST konkluderte med at mannen hadde bosetningstillatelse i Norge, var somalisk statsborger i 40-50-årene og at han hadde bodd i Haldem.

– Han kom til Norge i 2005 og reiste ut i 2012. Han tok del i angrepet og døde selv, sa politiadvokat i PST Per Niklas Hafsmo til NRK 25. september 2014.

18. mars 2014 kjører en bil fullastet med sprengstoff mot Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde, 185 kilometer nord for Mogadishu. Bak rattet sitter Abdule fra Halden.

På hotellet bodde afrikanske og somaliske soldater som nettopp har erobret byen fra al-Shabaab. Når Abdule sprenger seg selv i luften, blir minst 20 soldater fra den somaliske regjeringshæren og AMISOM drept, sammen med åtte angripere. Minst 18 blir såret.

En liten rest av bilen Burhan Ahmed Abdule kjørte da han angrep Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde i 2014.

Ifølge somaliske sikkerhetskilder kjørte den norske selvmordsbomberen først en bil med sprengstoff rett mot hotellet, deretter stormet flere angripere bygningen.

al-Shabaab hevdet at selvmordsbomberen var fra Norge. Politiets sikkerhetstjeneste startet etterforskning, og slo fast at Abdule deltok i angrepet. PST kan ikke verifisere mannens rolle i angrepet, annet enn at de mener han var med i angrepet og døde på åstedet.

Før angrepet gjorde al-Shabaab et intervju med somalieren.

– De vantro har tatt over byen, sier Abdule i intervjuet, men nå skal de få smake helvete.

I opptaket forteller «nordmannen», som NRK kaller ham, hvordan han i 13 år tilhørte den somaliske islamistgruppen Al-Itihaad al-Islamiya (AIAI), som ble oppløst kort tid etter at den havnet på USAs terrorliste i 2001. Senere sluttet han seg til al-Shabaab.

Fire år før selvmordsangrepet var Abdule og 30 andre «menn fra Halden» (NRKs formulering) på besøk i Stortinget. Abdule fikk hilse på statsminister Jens Stoltenberg.

Det ble tatt bilde. Abdule kikker smilende over skulderen til Jens Stoltenberg.

Nørte Ap opp under Abdules hat?

Uansett ovenstående vil ingen finne på å si at det var Arbeiderpartiet – og slett ikke Stoltenberg – som «bevisst og kalkulert nørte opp under akkurat det hatet som tok så mange liv 28. mai», Jonas!

At Ap må svare for terroren som drepte 20, fordi den var utført av et eks-medlem av Arbeiderpartiet.

At de 20 ble massakrert av en terrorist som «var medlem av Mani sitt parti i mange år», eller «at hatet Ap sprer kan gi grobunn for ny terror».

Ingen ville finne på å si det, og ingen har heller gjort det.

Det er dét som kalles anstendighet.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.