– Dere har en flott statsminister, vi har blitt godt kjent. Men dere har problemer med innvandring, sa Trump til svensk presse etter møtet med Löfven. Foto Leah Millis / Reuters / Scanpix

Donald Trump kritiserte enda en gang Sveriges innvandringspolitikk da Sveriges statsminister Stefan Löfven kom på besøk tirsdag. Men det vanket også ros.

Med et bestemt håndtrykk ønsket Trump Löfven velkommen til møtet i Det hvite hus, der det på forhånd var ventet at handel, forsvar og terror ville stå på agendaen.

– Sverige er et fantastisk land og en fantastisk alliert, sa president Trump da han tok imot Löfven.

Under møtet slo Trump fast at innvandringen har forårsaket mange problemer.

– Jeg var en av de første som sa det. Jeg fikk en del kritikk da, men det er greit, for det viste seg at jeg hadde rett. Jeg vet dere har det problemet, men jeg tror det sakte kommer til å forsvinne. Forhåpentligvis fort, sa Trump på pressekonferansen etter et timelangt møte med Sveriges statsminister.

Tirsdag hadde statsminister Stefan Löfven sitt første offisielle møte med USAs president. Lederne hyllet hverandre og var enige om mangt og mye, men motsetningene lå oppe i dagen.

Under pressekonferensen etterpå handlet mye om handelskrigen mellom EU og USA, men også om innvandringen til Sverige.

På spørsmål om hva han synes om Sverige og landets innvandringpolitikk, svarte Trump:

– Dere har en flott statsminister, vi har blitt godt kjent. Men dere har problemer med innvandring, og det er en utfordring for Sverige.

Men Trump mente altså at problemene kommer til å forsvinne. Dét skal man muligens skrive på kontoen for høflighet overfor en statsminister på offisielt besøk i Det hvite hus.

– Og jeg vet at vårt forhold til Sverige bare kommer til å bli bedre fremover.

Löfven svarte at Sverige riktignok har problemer, men ikke av den størrelsesorden som Trump antyder, og sa at regjeringen jobber for å ordne opp.

Löfven påpekte at de 163.000 migrantene som ankom i 2015 innebar en prøvelse for et såpass lite land:

– Vi arvet en asyllovgivning som ikke var bærekraftig, men vi endret den og legger nå press på andre EU-land for å få dem til å ta ansvar.

Löfven: «Vi har ingen no-go-områder»

Stefan Löfven snakket om kriminalitet, organisert kriminalitet og skyteepisoder i Sverige, og han poengterte at regjeringen gjør alt den kan for å håndtere problemene. Men no-go-områder eksisterer ikke i Sverige, ifølge Löfven:

– Vi har ingen no-go-områder, og vi håndterer dette hver dag. Vi gir mer ressurser til politiet og Säpo og vedtar tøffere lover mot kriminalitet og terror.

Ifølge Löfven har Sverige alle forutsetninger for å håndtere problemene.

– Vi har høy vekst, ledigheten går ned, og vi har en sterk økonomi med stort overskudd som vi bruker for å bygge opp samfunnet og velferden. Vi har problemer, men vi har gode forutsetninger for å håndtere dem.

Også etter møtet var det skryt å hente for Sveriges Löfven.

– Forholdet mellom USA og Sverige har aldri vært bedre, sa Trump.

Tollsatser, Nord-Korea …

De to snakket også om tollsatser og Nord-Korea. NTB:

Trump svarte også på spørsmål om utspillet han kom med i forrige uke, om å innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri.

Han sa han mener EU har behandlet USA urettferdig og røft, og sier han fortsatt har planer om høyere tollsatser.

– Svensk økonomi bygger på samarbeid, konkurranse og frihandel, sa Löfven.

Han beskrev USA som Sveriges største utenlandske arbeidsgiver, og understreket hvor viktig handelen med stormakten er.

– Vi er en av de største investorene per capita i USA. Direkte eller indirekte står vi for en million jobber i USA, og da tar jeg også med viktige forretningsledere som skaper disse jobbene, sa den svenske statsministeren.

Nord-Korea

Under pressekonferansen før møtet var det imidlertid Nord-Koreas forhandlingsutspill som opptok journalistene.

– Forhåpentligvis har vi gått inn på en positiv, vakker vei. Vi er klare for den veien som åpner seg. Det hadde vært en fantastisk sak for verden, sa Trump.

På spørsmål om han vil be Sverige om hjelp til å mekle i striden med Nord-Korea, svarte han ved å skryte av svenskene.

– Sverige kommer alltid til å være hjelpsomme. De har vært hjelpsomme tidligere, og de var nylig veldig hjelpsomme i en annen sak, sa Trump, uten å si hvilken sak han hadde i tankene.

– Sverige er en bra venn og en kompetent venn, la Trump til.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.