Bildet: Krigsforbrytelser ingen hindring. Syrias FN-ambassadør og sjefforhandler Bashar al-Ja’afari møter en utstrakt hånd. Geneve 17 november 2017. Foto: Denis Balbouse/Reuters/Scanpix

FN fortsetter å gjøre seg selv irrelevant. Torsdag ble Syria innvalgt i en komite som arbeider for avkolonisering og folkenes selvbestemmelse. Det lyder som en dårlig vits.

With support of UN head, Syria elected to forum on protecting people from abuse

FNs generalsekretær Antonio Gutteres gjorde ikke noe for å hindre det.

Syria’s Bashar Ja’afari was elected earlier Thursday to the UN’s Special Committee on Decolonization, which is guided by the principle of “respect for self-determination of all peoples.”

“It is incomprehensible for the UN on one day to lament the Syrian regime’s killing and wounding of hundreds of thousands of Syrians — to declare the regime guilty of a ‘monstrous campaign of annihilation’ of its own people — and to then hand this gift of false legitimacy to the mass murderer Bashar al-Assad,” said Hillel Neuer, executive director of the Geneva-based human rights group UN Watch.

“Today’s UN vote only helps the Assad regime portray itself as a UN human rights arbiter. That’s an insult to Syria’s victims,” said Neuer. “Morally, Mr. Guterres should do the right thing and at the very least condemn the decision.”

Assad-regimet har ført krig mot sitt eget folk siden protestene begynte i februar 2011. Regimet er også sterkt antisemittisk og i allianse med Iran og Hizbollah. Fem års krig har ikke gjort noe for å myke opp regimets holdning.

Avkoloniseringskomiteen ble opprettet den gang en tredel av verdens befolkning bodde i kolonier. I dag er det en overlevning og et supperåd. Men FN viser med valget av Syria at prinsipper ikke betyr noe.

The UN’s charter says that the committee’s task is to ensure “just treatment,” of peoples “and their protection against abuses,” and “to further international peace and security,” and “must be based on the general principle of good-neighborliness.”

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.