Nytt

Obama-administrasjonen teller på knappene om den skal gå inn for regimeskifte i Syria. Bashar al-Assads sanseløse vold teller mot ham for hver dag som går.

Det er ganske oppsiktsvekkende hvis Obama bestemmer seg for at Assad må styrtes. EU har ikke vært i nærheten av et slikt skritt.

Men den kontinuerlige volden mot demonstrantene vil ha konsekvenser utenfor Syria, hvis den får fortsette.

Obama vurderer å erklære at Assad har forspilt sin rett til å styre.

Administration officials said Tuesday that the first step would be to say for the first time that President Bashar Assad has forfeited his legitimacy to rule, a major policy shift that would amount to a call for regime change that has questionable support in the world community.


he internal administration debate over a tougher approach to Assad’s regime is occurring amid a backdrop of brutality in Syria. More than 750 civilians have been killed since the uprising began nearly two months ago and some 9,000 people are still in custody, according to a leading Syrian human rights group.

“We urge the Syrian government to stop shooting protesters, to allow for peaceful marches and to stop these campaigns of arbitrary arrests and to start a meaningful dialogue,” State Department spokesman Mark Toner said Tuesday. He said Assad still had a chance to make amends, but acknowledged “the window is narrowing.”

Obama-administrasjonen skal være bekymret over at det er dannet et inntrykk av at den bryr seg mindre om Syria enn Egypt.

AP sources: US closer to declaring Assad’s rule in Syria illegitimate