Kommentar

Fra forsvarerne av status quo heter det at den virkelige trusselen mot stabiliteten i Midtøsten er USA. De fremstilte Bashar al-Assads tale om tilbaketrekning som et tegn på moden overveielse. Det er en tolkning flere i mediene også er tilbøyelig til å kjøpe. -Syria er blitt mer moderat, forteller Odd-Karsten Tveit.

[For my part] I think that the principle target they are attempting to strike at is Arabism.» sier Syrian Minister of Expatriots, Buthayna Sha’ban, som alle intervjuer.

Men det er en annen historie opposisjonen forteller, og det er den vi bør lytte til for å forstå hva som skjer. De sier: regimet har stått stille i årtier. Nå løper tiden fra dem. De bruker litt nye ord, kommer med noen nye løfter. Men de gjør ingenting. Det lyder nesten som før de kommunistiske regimene i Østeuropa brøt sammen.

Chairman of the Syrian Association for Human Rights, Haytham Al-Malih said: «There is nothing new in President al-Assad’s speech. The withdrawal from Lebanon should have taken place years ago. Syria entered Lebanon in order to stop the bloodshed in the civil war. This war ended years ago, and since then the Syrians should have left [Lebanon]… Al-Assad has never dealt with the domestic situation which is deteriorating with every passing day to the point of crisis. Despite the international and Arab demand [to adopt] a democratic path and to grant freedoms, Syria is still a long way from this. Yesterday a state security court condemned two students to imprisonment for many years while denying them their civil rights. Where is the domestic security and stability in Syria?»

Reactions in Syria to Bashar Al-Assad’s Announcement of Syria’s