Belgiske soldater holder vakt utenfor rettslokalet der Bataclan-terroristen Salah Abdeslam ble fremstilt mandag. Denne virkeligheten blir stadig mer synlig i dagens Europa, og politikerne kontrollerer den ikke. De forsøker å formulere politikk for et felt de ikke har oversikt over, ikke forstår og til dels føler en krypende angst for. Det bærer deres utspill også preg av. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Jonas Gahr Støre vil gjerne lyde som de danske socialdemokrater, men hendene hans føles som sossarnas. Resultatet kan igjen bli splid og kiv.

Ap har ikke råd til nok en opprivende strid. Socialdemokraterne har brukt over to år på å komme frem til et nytt program. Ap har ennå ikke lagt bak seg Giske-saken.

Derfor er det merkelig at Støre tør å markere en ny kurs uten å ha en grundig prosess bak seg. Inn fra venstre kommer AUF og Mani Hussaini, og det er nettopp den retningen de vil gå i: til venstre. Det vil også Raymond Johansen og hans fløy. For dem er Socialdemokraternes nye program det rene vanvidd, umulig å skille fra Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti eller Sverigedemokraterna. Det er det rene vanvidd at Ap skal legge seg på deres linje.

For slik lyder det når Støre snakker:

Støre avviser at han har tatt på seg FrP-klær, selv om han nå tar til orde for økt hjelp i nærområdene, advarer mot utvikling av parallellsamfunn og snakker om å unngå frykt i lokalsamfunnene der kvoteflyktninger skal bosettes.

– I kjernen har Ap vært gjenkjennelige i innvandringspolitikken og integreringspolitikken. Verdier som solidaritet og rettferdighet er godt ivaretatt. Men vi har sett for mye til siden når debatten kommer, fordi vi har vektlagt andre saker, sier han til NTB.

Han legger til at innvandringsspørsmål opptar folk og slår fast at Ap skal være synlige på arenaer som opptar folk.

– Da må vi justere oss og ta diskusjonen. Det må vi gjøre uten å bli et gissel for FrP. De eier ikke debatten, sier Ap-lederen til NTB.

Nei, heller ikke FrP eier debatten, men de har gått foran og lagt premissene. Det må Ap ta hensyn til når partiet melder seg på.

Det går ikke AUF og Raymond med på. For dem er dette som å ta gift.

Avstand

Avstanden mellom de nordiske land er milevid. Sossarna er lengst inne i en blanding av overgivelse/kapitulasjon og et ragnarok. Svenske myndigheter har ikke lenger kontroll over samfunnet. Når politiet må stå med skarpladde automatvåpen og passe på politistasjonene, er noe fundamentalt galt.

Löfven antydet for en uke siden at han kunne komme til å sette inn militæret. Det kan en svak statsminister komme til å gjøre. I desperasjon kan han komme til å foreta seg noe som gjør at situasjonen kommer ut av kontroll.

Deler av Sverige er tapt. Ingen svensk myndighet tør forsøke å forestille seg hva som skal til for å gjenvinne kontrollen.

Danmark

Danskene har turt å ligge litt nærmere bakken. Men heller ikke danskene har turt å ta de rette grep. Løkke Rasmussen snakket i sin nyttårstale om å rive ghettoene, før han avsluttet med at integrering ikke har noe med religion å gjøre.

Socialdemokraterne tenker grundigere og mer systematisk i sitt nye program. De forsøker å anvende den historiske frigjøring av individet på muslimene: Kvinner og barn skal også få anledning til å realisere seg. Men det er ved en kraft som kommer utenfra, innrømmer Mette Frederiksen.

Har den da noen sjanse? Må ikke frihetene være menneskenes eget verk? Det er vi vant til å tenke. Hvorfor skulle muslimene være noe unntak? Hvorfor skulle de la seg bevege av pisk og gulrot?

En egen sosial kontrakt

Ville det ikke hatt større sjanse til å lykkes hvis Socialdemokraterne turde å innrømme at de er vant til autoritære strukturer? Danske myndigheter må innta en autoritær posisjon: Så langt, men ikke lenger. Innrett dere etter våre verdier og lover, eller risiker å miste plassen deres i Danmark. Så høyt og tydelig må det sies ifra.

Det må inngåes en egen, ny sosial kontrakt mellom Danmark og muslimene. Fordi de er annerledes. De tåler ikke friheten, men må ha en større dose med grensesetting og tvang.

Det kan ligge en belønning innbakt: Gjør du dette, godtar du denne kontrakten, kommer det til å gå deg vel, og du får bo lenge i landet. Godtar du den ikke, kommer det til å gå deg og dine ille.

Det vil være et språk muslimene forstår.