Det er velkjent at Venstre ønsket å ‘sparke’ Sylvi Listhaug ut av regjeringen. De fikk en halv seier; hun mistet integreringsfeltet.

Lilleputt-partiet Venstre som så vidt havnet over sperregrensen ved stortingsvalget 2017, sitter nå ved Kongens bord, sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. På en måte er endringene små; Kristelig folkeparti er på ‘vippen’ uavhengig av Venstres regjeringsdeltakelse. Samtidig har Venstre stilt noen ultimatum for å delta, som Erna Solberg har gått med på. Et viktig krav var å svekke Frp sin innflytelse over integreringspolitikken.

Sylvi Listhaugs stilling i regjeringen er ikke svekket, hun har fått ansvaret for hele Justisdepartementet, inkludert innvandringsfeltet. Men hun mister det viktige integreringsfeltet, der hun også har vist engasjement og tegn til å få gjennomslag. Hun har invitert inn ‘motstemmene’ som hetses voldsomt av sine egne i sosiale medier, som Shurika Hansen og Amal Aden. Hun har tatt et tydelig oppgjør med hatpredikanter og tilreisende imamer, ikke minst da hun deltok på en ungdomskonferanse mot ekstremisme sensommeren 2017.

På denne såkalte konferansen mot ekstremisme tok hun til motmæle mot hovedtaleren, pakistanske ul-Quadri, som er den ‘store leder’ for Minhaj-bevegelsen. Han støtter aktivt dødsstraff for blasfemi i Pakistan, ett land der særlig den kristne minoriteten, men også andre minoritetsgrupper, lever særdeles utrygge liv.

Koplingen av integreringsfeltet mot barnehage og skole, under den nye kunnskaps- og integreringsministeren Jan Tore Sanner, er nok ikke tilfeldig. Integreringen starter i barnehagen og skolen vil mange si. Dette er sant nok, men en sannhet med modifikasjoner. Når sterke krefter arbeider for at integreringen ikke skal lykkes, særlig i de mange moskeer og koranskoler som det stadig blir flere av i Norge, samtidig som få tør ta et oppgjør med disse kreftene, spøker det uansett for integreringen.

Det kommer til å bli mange koselige besøk i flerkulturelle barnehager og klasserom på Oslos østkant for Sanner i årene framover. Det er vel mer tvilsomt om vi får se Sylvis tydelige tale, som på konferansen i Sarpsborg og i Rinkeby i fjor. Det blir vel heller en videreføring av Høyres og Ernas linje da hun ydmykt hilste id-konferansen i Valhall i fjor sommer, der kvinnene satt tilslørt – bakerst i lokalet.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!