Sylvi Listhaug har ikke fulgt opp stortingsvedtaket om å fjerne instruksen som gjør at flere afghanere sendes hjem etter fylte 18 år, hevder Ap, SV og Sp.

– Det er alvorlig og føyer seg inn i rekken av Listhaugs trenering av klare vedtak i Stortinget, og det kan ikke Stortinget godta. Erna Solberg må ta ansvar nå og sette denne statsråden på plass, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til Klassekampen fredag.

Kritikken mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deles av Aps Rigmor Aasrud. Hun kaller det oppsiktsvekkende at departementet ikke har klart å merke seg at denne instruksjonen ikke lenger gjelder, mens Kjersti Toppe i Sp kaller Listhaugs oppførsel «totalt uakseptabel».

Instruksen, som har navnet GI-02/2017, kom i oppmerksomhetens sentrum under debatten om de såkalte oktoberbarna 14. november.

Ifølge tall fra UDI har det vært over en tidobling av andelen enslige mindre­årige med midlertidig opphold – fra 4 prosent høsten 2015 til 45 prosent høsten 2017, skriver Klassekampen. Den viktigste årsaken til økningen skal være at rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober 2016, men instruks GI-02/2017 fra 29. mars 2017 bidrar ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere til at enda flere mindreårige får midlertidig opphold, fordi UDIs rom for skjønn er blitt innskrenket, ifølge avisen.

Vedtaket om fjerningen av instruksen var ett av til sammen fire vedtak om «oktoberbarna». Listhaug syntes vedtaket var vanskelig å tolke, og sendte derfor 11. desember en e-post til opposisjonen med 26 spørsmål om hvordan vedtaket skal gjennomføres. Opposisjonen oppfatter dette som en bevisst trenering av et vedtak statsråden ikke vil gjennomføre.

Foreløpig har 27 av «oktoberbarna» fått et brev fra Utlendingsnemnda med utsatt iverksettelse. Det vil si at de inntil videre har en garanti om at de ikke skal sendes med fly ut av landet.

Klassekampen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Sylvi Listhaug, siden hun ikke er tilgjengelig for intervjuer i romjulen.