Det tynnes i rekkene i Arbeiderpartiet etter valgnederlaget. Seks rådgivere slutter, to av dem er partileder Jonas Gahr Støres aller nærmeste: Lars Mattis Hansen og Jonas Bals.

I tillegg til de to slutter nestleder for partiets katastrofale valgkamp, Siri Holland, og tre fagrådgivere: Per Gunnar Dahl, politisk rådgiver transport- og kommunikasjonsfraksjonen, Trond Helge Hem, politisk rådgiver transport- og kommunikasjonsfraksjonen og Øystein Skotheim, politisk rådgiver kommunal- og forvaltningsfraksjonen.

Jonas Bals og Lars Mattis Hansen har vært to av Støres aller mest sentrale rådgivere de siste årene og under valgkampen i høst.

I likhet med de fire andre har de to signert avtaler om sluttpakker, erfarer VG.

Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen bekrefter at de seks slutter.

– Årsaken er at vi får færre inntekter på grunn av færre stortingsrepresentanter. Vi jobber med budsjett for 2018, og i den forbindelse må vi redusere bemanningen nå. Det er riktig at seks slutter, de er flotte folk alle sammen, sier Amundsen til VG.

Han avviser at politikk eller intern strid har noe å si for at staben reduseres.

Bals har vært Støres fagligpolitiske rådgiver, og sammen ga de ut boken «I bevegelse», om fremtiden til arbeiderbevegelsen.

Etter valget fortalte Bals til Klassekampen at han hadde vært i tvil om han skulle fortsette i jobben, men at han valgte å bli. Nå har han altså ombestemt seg.

– Jeg skal tilbake til å bekjempe sosial dumping gjennom innsats i fagbevegelsen, sier han til Dagsavisen, som får opplyst at Bals blir formelt ansatt i LO onsdag.

Jonas Gahr Støres personlige stab er med dette kraftig redusert. De som er igjen, er sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen, kommunikasjonssjef Camilla Ryste og rådgiverne Astrid Huitfeldt og Thomas Boe Hornburg.

I tillegg til de seks som nå forlater Arbeiderpartiet, sluttet to andre sentrale personer like etter valget. Finansrådgiver Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg, som er gift med Bals. De to jobbet for Arbeiderpartiets stortingsgruppe og sluttet i protest mot at nestleder Trond Giske ble utnevnt av Støre som partiets nye finanspolitiske talsperson.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» her.