Innenriks

Tinghuset i Hokksund

En 44 år gammel indisk mann er tiltalt for falsk forklaring i en menneskehandelsak. Forsvareren sier mannen selv er et offer og ikke bør straffes.

Mannen løy om lønns- og arbeidsforhold ved et gartneri da han forklarte seg i rettssaken mot sin daværende arbeidsgiver, som var tiltalt for menneskehandel, skriver VG. Den tidligere sjefen og en annen person ble dømt til tre og et halvt og fire års fengsel.

Inderen som nå er tiltalt, forklarte i den forrige rettssaken at han tjente 28.000 kroner i måneden, og at de ansatte hadde normal arbeidstid. I Hokksund tingrett fredag kom det fram at han hadde en reell timelønn på rundt 15 kroner og periodevis jobbet 10–12 timer om dagen, sju dager i uken.

Mannen sier han løy fordi han var redd for å miste jobben. Han sier sjefen instruerte ham i hva han skulle si. Hans forsvarer Alexander Greaker viste i retten at politiet ikke ville ta ut tiltale fordi det var «åpenbart» at arbeidsgiveren sto bak den falske forklaringen. Greaker mener det vil være «rettsstridig» å straffe 44-åringen.

Aktor Hedda Obstfelder mener på sin side at mannen må dømmes for lovbruddet, selv om han skulle være et offer. Hun la ned påstand om seks måneders fengsel for 44-åringen.

Mannen jobber i dag for det samme gartneriet, for sønnen til den dømte arbeidsgiveren.

(©NTB)