Nytt

Bilde: Voldsnivået i Pakistan er konstant høyt. Dette er bilen til en høytstående politimann som ble drept av en selvmordsbomber i Peshawar fredag 24. november. Foto: Fayaz Aziz/Reuters/Scanpix

Pakistans hovedstad har vært paralysert i ukevis av demonstranter som protesterer mot at man har endret eden som kandidater til valg må avlegge. Demonstrantene mistenker at endringen åpner for at ahmadiya kan stille til valg.

Tusenvis av pakistanske politifolk aksjonerte lørdag for å fjerne en protestleir med islamister som har lammet hovedstaden Islamabad i flere uker.

Om lag 8.500 politifolk og paramilitære soldater i opprørsutstyr deltok i aksjonen, som ble innledet like etter soloppgang lørdag morgen. Styrkene skjøt med gummikuler og tåregass for å fjerne de om lag 2.000 demonstrantene, som svarte med å kaste stein mot politiet.

Protesten er arrangert av islamistgruppa Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan. Siden 6. november har de sperret en hovedvei som hver dag blir brukt av tusenvis av pendlere, noe som har ført til lange køer og rasende pendlere. En syk åtteåring skal dessuten ha dødd fordi en ambulanse ikke nådde fram til sykehuset i tide.

Demonstrantene krever at justisminister Zahid Hamid må gå av etter at eden som politikere må avlegge for å stille til valg, ble endret.(NTB)

8.500 er en formidabel styrke. Men NTB forteller ikke hvorfor gruppen har lammet hovedstaden. Hva var det ved eden som provoserte?

Demonstrators have linked it to blasphemy – a highly contentious issue in Muslim Pakistan – and claim the oath was softened to enable the participation of Ahmadis, a long-persecuted Islamic minority sect.

NTB utelater det vesentlige: Bare mistanken om at ahmadiya kan stille, er nok til å utløse aksjoner. Pakistan har latt ekstremister få ta kvelertak på samfunnet.

BBC World Service meldte at det var navnet «Mohammed» som ble utelatt i eden kandidater må avlegge, og dette er for salafister ensbetydende med blasfemi.

Pakistanske myndigheter tok tv-kanaler som sendte live av luften.

Eden skal nå være tilbakeført til slik den var, uten at det ser ut til å hjelpe:

Vedtaket om å endre eden ble raskt omgjort som følge av protestene. Justisministeren ba om unnskyldning og sa at det hele skyldtes en feil, men protestlederne har holdt fast på kravet om at Hamid må gå av.

 

https://timesofindia.indiatimes.com/world/pakistan/pakistan-police-fire-rubber-bullets-to-disperse-islamist-sit-in/articleshow/61791397.cms