Nytt

Mitt forhold til norske medier begrenser seg snart til NRK nyhetsmorgen, forsider idet man går forbi Narvesen-kiosken og enkelte Dagsrevy-er. Nyhetsmorgen slår an tonen. Jeg skulle nok få det med meg hvis den skulle ha endret seg.

Det samme med aviser og Dagsrevy-er: Jeg samler for å se om det er noen endring. Det er ikke enkeltinnslag jeg tenker på. Det finnes interessante storyer innimellom. Men retningen og holdningene er de samme. De trumfer all empiri. Det skjer ingen akkumulering av kunnskap, ingen bearbeiding og erkjennelse.

Verst er det i forholdet til Trump. Der går man baklengs inn i fremtiden.

I dag var det ett år siden valget. Hva har Trump oppnådd: Ingenting, ifølge NRK. Anders Magnus var inne fra USA: Folk og medier er blitt immune, eller numne. De har vennet seg til at presidenten kan si de mest forferdelige ting, sa Magnus, som har bestemt seg for å bli med i jaktlaget. Hva skulle han ellers gjort? Lagt seg ut med alt som kan krype og gå i norske sjefsstoler?

Trump var kommet til Kina. Alle klippene NRK viser, skal få Trump til å se ut som en idiot. Og studiovertene stiller spørsmål som om de befant seg på Olympen og kan se ned på den amerikanske presidenten, som ikke forstår noe som helst. NRK kan jo Asia. Det kan ikke Trump. Det høres ut som om Kjersti Strømmen er redd han ikke vil finne veien hjem igjen.

Det er tid for «eksperten». Hun heter Hilde Restad og underviser ved Bjørknes privatgymnas. Hva som gjør henne kvalifisert som USA-ekspert, aner jeg ikke. Men hun har en bedrevitermine som tilsvarer nivå 2 eller høyere. Hun kan Trump. Trump har selvsagt ikke fått til noe på ett år, kan NRK fortelle, og går raskt gjennom den korte listen: Muren, innreiserestriksjonene, Obamacare. Dessuten er han den minst populære. Bare 37 prosent har sansen for ham. Men er ikke dét ganske bra med tanke på medienes offensiv mot ham? Spørsmålet blir ikke stilt, for NRK er en tungvekter mot Trump.

De har fått en hoggestabbe, en de kan dælje løs på.  En «ekspert» som ikke kommenterer det unike motsetningsforholdet mellom mediene og presidenten, er ingen ekspert. I stedet tar både Dagsreyen og Restad utgangspunkt i at Trump ikke er demokrat. Han respekterer ikke maktområdenes suverenitet: Han vil gjerne blande seg inn i justis og rettsvesen. Fy og fy! Det sier alt om hvor farlig han er. At Trump sa dette som et beklagelig faktum, fordi han fortviler over at justisdepartementet ikke har gjort noe med Hillarys skandaler, er ute av bildet. Norske medier er ikke en gang klar over alle skandalene. De er nemlig så mange og innviklede at hvis man ikke følger med, faller man av lasset.

NRK har falt av lasset for lenge siden. Eller de kom seg aldri .

Men de føler seg så mye bedre enn Trump.

Restad sier at hun lurer på om han er dum eller ond, eller begge deler. Vi kan for vår del si at det virket som om Restad har en overdreven tro på sine egne evner. Hvis hun visste noe om amerikansk politikk, skjulte hun det godt. Samtalen fløt på klisjeer som NRK har pumpet ut i to år nå. Norske medier kan ikke noe annet enn klisjeer om Trump, og de har svømt rundt i dem så lenge at de tror det er deres naturlige element. – USA er i krise, messet Restad.

Hadde Trump overrasket på noen måte? ville programlederen vite. – Nei, svarte Restad. Overhodet ikke. Han var akkurat den samme som under valgkampen. Han slengte ut noen bein til tilhengerne hver dag, for å holde dem og seg selv happy. Men det skjedde ikke noe. Ingenting ble gjort.

Det var egentlig ikke noe å si. NRK og norske medier hadde fått rett. De hadde sett hele tiden hva som bodde i Trump.

Nå kunne de triumfere.

Og slik kommer det sikkert til å være ved hver korsvei: Norske medier fikk rett.

Vi gleder oss.