Kultur

Marianne Andresen er et ukjent navn i norsk kunst. Ikke så merkelig siden hun først i en alder av 82 år har sin første separatutstilling. Dessuten er hun ikke norsk av opprinnelse, men stammer fra svensk adel med røtter tilbake til 1200-tallet. Det er altså en sjelden fugl som nå debuterer og presenterer et bredt utvalg arbeider fra en årelang praksis på billedkunstens område. Utstillingsstedet er Grev Wedels Plass Auksjoner, naturlig nok, for denne mønstringen passer det jo med en grevelig ramme.

Utstillingen består av et bredt utvalg arbeider i ulike sjangere, skjønt vekten ligger på tegninger, enten i tusj, blyant eller kull, men det er også plukket ut noen akvareller og enkelte raderinger. Til tross for en mangeårig produksjon er det ingen bilder i stort format. Nei, dette er bilder i beskjedne størrelser, en slags intimkunst med ditto ambisjoner. Allikevel løftes man til høyere nivåer, i den forstand at her er det et stort kunstnerisk talent med blikk for tingens egenart og tegneriske potensiale.

Men kan si at tegningene har et skissepreg og en studiekarakter, men de er så drevent og poengtert utformet at det er en fryd å følge kunstnerens våkne blikk for den lilla världens upretensiøse skapninger. Marianne Andresens strek er ikke bare rask og treffsikker, den er også varsom og lett, alt etter hvilket objekt hun berøre med sin penn, blyant eller kullstift. Å vandre rundt på denne utstillingen er som å gjenoppdage den store tradisjon i tegningens kunsthistorie.

Her finner vi det meste av motiver og tegneriske metoder, som kunstneren behersker til fulle. Det er barneportretter, aktstudier, grupper i landskap, fugler og vegetasjon, samt sarte landskaper i akvarell. Ja, det er faktisk mye mer, og alt er utformet med en estetisk sans i fri dressur. Kort sagt av en ubesværet tegnerbegavelse. Utstillingen er ikke bare en fryd for øye og sinn, den er også et pedagogisk laboratorium for den som vil se og lære om tegnekunstens metoder og virkemidler, av en mester som har vært topp dedikert i faget.

Med et slikt kunstnerisk talent innabords i hele 70 år, kan man jo undre seg over at det ikke, i allefall enkelte ganger, dukket opp et mer monumentalt arbeide. Marianne Andresen har jo studert ved kunstakademiet i Stockholm og München, så den faglige lærdommen skulle jo tilsi at kunstneren burde kunne bruse med vingene på et annet nivå enn bare den tegneriske intimsjangeren. Med det talentet virker det som kunstneren har gått på sparebluss. Men det er ennå ikke for sent. Tizian malte noen av sine beste bilder etter at han fylte 90 år.

 

Grev Wedels Plass Auksjoner:
Marianne Andresen, Tegninger, akvareller, raderinger
Varer fra 2/11 til 12/11, 2017