Nytt

Leder i KrFU Ida Lindtveit.

Unge Høyre, KrFU og Unge Venstre mener regjeringen må ta imot langt flere kvoteflyktninger neste år – de vil tredoble antallet.

I statsbudsjettet for 2018 har regjeringen foreslått å ta imot 1.120 kvoteflyktninger, langt mindre enn nivået fra de tre foregående årene. Samtidig er asylsøkertallene lave for tiden, påpeker ungdomspartiene. Det de behendig unnlater å nevne er det tallet bare er en del av bildet. I tillegg kommer kvoteflyktinger og familiegjenforening.

– Når antall asylsøkere går ned som det gjør nå, bør antall kvoteflyktninger i stedet gå opp, sier Sandra Bruflot, nestleder i Unge Høyre til NRK.

Hun har støtte fra leder Ida Lindtveit i KrFU og leder Tord Hustveit i Unge Venstre.

– Det er rett og slett pinlig for Norge og vårt internasjonale renomme at regjeringen velger å kutte antall kvoteflyktninger. Vi har tidligere vært vårt internasjonale ansvar bevisst, vi har pekt på andre EU-land og sagt at de bør ta det ansvaret. Nå gjør vi det motsatte, det synes jeg ikke at Norge bør gjøre, sier Lindtveit (KrFU) til NRK.

Sandra Bruflot:

– Det er et ganske sterkt signal når den yngre generasjonen, i hvert fall en del av oss, sier at vi bør ta et større ansvar enn hva regjeringen legger opp til for 2018.

Både FN og EU har tidligere i høst oppfordret Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Det er rett og slett pinlig for Norge og vårt internasjonale renomme at regjeringen velger å kutte antall kvoteflyktninger. Vi har tidligere vært vårt internasjonale ansvar bevisst, vi har pekt på andre EU-land og sagt at de bør ta det ansvaret. Nå gjør vi det motsatte, det synes jeg ikke at Norge bør gjøre, sier Lindtveit.

I Høyre tviler man på at ungdomspartiene vil få gjennomslag.

– Vi er allerede best i klassen per capita, og siden 2012 har vi tatt imot 78 000 flyktninger. Nå må vi se på hvordan det faktisk går med de som allerede har kommet, sier innvandringspolitisk talsperson Kristin Ørmen Johnsen (H).

Hun påpeker det er en del utfordringer man må ta tak i.

– Som stortingspolitikere har vi ansvar for å se på hele landet og hele samfunnet. Vi ser at det er utfordringer knyttet til arbeidsledighet blant innvandrere, at det er utfordringer med å få kvinner i arbeid og at ungdom faller utenfor. Da må vi sette inn ressursene på det og om vi får nok for pengene vi legger inn i introduksjonsprogrammet. Vi har virkelig gjort en innsats, og det skal vi være stolt av, sier Johnsen.

 

NRK: Krever tredobling av antall kvoteflyktninger