Sakset/Fra hofta

 

FrPs Jon Helgheim og KrF-politiker Ida Lindtveit-Røse diskuterte jobb-adgang for papirløse immigranter i Norge. Det ble en suppe av «sårbar»-floskler fra KrF, og en nokså enkel dag på jobben for Helgheim. Det gjorde nesten vondt å se på.

Saken var hovedoppslaget i Dagsnytt 18 tirsdag denne uken, og dreide seg om hvorvidt papirløse immigranter skal få lov til å jobbe her i landet. Disse har fått avslag på både asyl og oppholdstillatelse, og skal i prinsippet sendes ut av landet.

Stavangermannen Arne Viste har gitt ca. 70 av dem jobb i et bemanningsselskap han driver. Men siden det er i strid med loven å gi arbeid til mennesker uten oppholds- og arbeidstillatelse, risikerer Viste å bli straffet.

Enkelte av immigrantene skal ha oppholdt i 20 år i Norge, uten lovlig opphold. «Noen er gamle, noen er unge. De lever uverdige liv her i Norge», sier Arne Viste i Dagsnytt 18. Han har selv ønsket en juridisk behandling av saken, og nå i høst skal den opp i retten.

«Åpenbar sak»

Til å diskutere dette, hadde Dagsnytt 18 innkalt Jon Helgheim, stortingsrepresentant fra FrP, og Ida Lindtveit-Røse fra KrF, tidligere leder i KrFu.

Helgheim ser på dette som en nokså åpenbar sak.

«De har ikke rett til å være her», fastslår han.  Han mener at det å gi disse lov il arbeid, er å oppheve alt vi har av lover for innvandring i landet. «Da kan hvem som helst komme hit og ta seg til rette», sier Helgheim. «Har man fått avslag, skal man ut», fortsetter han.

Hans motdebattant, Ida Lindtveit-Røse fra KrF, er mest av alt opptatt av at noen mennesker er «sårbare». Man forstår at dette er et begrep som er ment å trumfe all rasjonell diskusjon. «Sårbare mennesker» betyr at alle lover og regler må tilsidesettes.

Hun supplerer sin argumentasjon med å opplyse om at de sårbare er noen som befinner seg i en vanskelig situasjon. Hun går videre med å fortelle at disse ikke har noe sted å dra.

«Det er krig der, de risikerer dødsstraff der», sier hun bastant.

Ettersom det er snakk om mennesker uten papirer, som ingen vet hvem er og hvor kommer fra, så fremstår hennes påstander nokså underlige og tynne.

From KrFu with love

Det er mulig hun kommer fra en halleluja-preget og ukritisk debattkultur i KrFu, der man kan si hva som helst, bare det er «godhjertet». Men når man befinner seg på TV-skjermen i Dagsnytt 18, bør det kanskje forventes et noe mer modent og etterrettelig debattnivå?

Man griper seg i å lure på hvem i partiet kom på tanken om å sende henne på TV? Var ikke det minst to-tre år for tidlig? Også mot Helgheim, da…

«Det er en EKSTREMT sårbar situasjon de lever i», understreker hun.

«Mange sitter i sårbare situasjoner og venter lenge på sykdommer de kunne fått behandling for tidligere», legger hun til.

Også situasjonene er sårbare, altså.

Gjør nesten vondt å se

Helgheim virker litt satt ut av det lave nivået når han igjen får ordet. Det er som et toppserielag som blir satt til å møte en amatørklubb i laveste divisjon. Det blir bare tull, og det gjør nesten vondt å se på.

«Ja, altså, dette er jo fullstendig feil», utbryter en Helgheim som ikke helt vet hvor han skal starte.

«Det er IKKE sånn at de risikerer dødsstraff. Det er IKKE sånn at de ikke kan returnere. Er man forfulgt i hjemlandet, får man asyl i Norge. Disse har grunnløse asylsøknader», påpeker Helgheim.

Den unge, lovende fra KrF rister «oppgitt» på hodet. Hun tror kanskje det virker overbevisende?

«De kan ikke reise tilbake til for eksempel Eritrea. Det er farlig å være der. I stedet for å sette mennesker i en så sårbar situasjon, kan de får arbeid her, skyter Lindtveit-Røse inn, og virker bortimot gråtkvalt. Hun poengterer videre at det «kun» dreier seg om ca. 3 000 personer.

Helgheim mener dette er fryktelig naive holdninger. «Det blir fritt frem. Hvem som helst kan komme hit. De aller fleste forstår at det ikke vil fungere», sier Helgheim.

Men har han nok overvurdert sin motstander om han tror at hun forstår noe av det. For Ida Lindtveit-Røse fortsetter å riste på hodet over å høre så dumme og slemme ord.

«Det er mennesker som er i landet. Det er sårbare mennesker», gjentar hun, og hele kroppsspråket signaliserer at hun føler at hun er inne i et godt spor. Dette går jo riktig bra, da?

Det er omsider tid for Ida Lindtveit-Røses kraftfulle sluttappell: «Det handler om sårbare mennesker som er i en situasjon, de er i en limbo. De burde få jobbe», roper hun iltert. Hun har et viktig budskap.

Vi kan formelig høre applausen i lokalet til KrFu. I TV-Norge for øvrig råder det nok temmelig pinlig taushet over det «sårbare» opptrinnet seerne har vært vitne til. Årets verste så langt?

Helgheim skal ha ros for at han orker å møte opp gang på gang, og delta i disse debattene der han overøses med kaskader av floskler, tøv, hissige utbrudd og emosjonelt visvas.

Han virker å ha fått nokså tykk hud etter hvert.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!