Skolebyråd Tone Tellevik Dahl følte behov for å invitere kunnskapsminister Asheim til Stovner for å vise ham «hvor bra det er å være elev på Stovner». (foto: Twitter)

Kunnskapsminister Henrik Asheim (H) kaller inn til hastemøte etter voldshendelser ved Stovner videregående. Overtenning fra fersk minister, mener Ap.

Den konstituerte kunnskapsministeren varslet torsdag krisemøte om situasjonen på Stovner videregående skole i Oslo, etter at rektor Terje Wold dagen før uttalte i Dagsavisen at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmiljø.

– Eksemplene som har kommet fram, er rett og slett ekstreme og ganske sjokkerende. Jeg mener ikke å overstyre Oslo, men ønsker at vi så raskt som mulig skal møtes for å diskutere hvor skoen trykker, uttalte Asheim.

Stovner-møtet vil bli holdt uken etter høstferien, opplyser departementet.

– Overtenning

Ap reagerer imidlertid på kunnskapsministerens inngripen i problemene på Stovner.

– Jeg synes det er flott at han engasjerer seg i Oslo-skolen, men jeg reagerer kanskje litt på at det er denne alvorlige hendelsen på Stovner som utløser en så kraftig reaksjon. Det virker som litt overtenning fra en fersk minister, sier skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), til NTB.

Hun reagerer også på at hun som skoleeier i Oslo ikke var invitert til møtet, ifølge Dagsavisens sak, og sier at hun derfor selv har invitert kunnskapsministeren til et møte på Stovner.

– Jeg hadde behov for å invitere ham til Stovner for å vise ham det hele og fulle bildet, og hvor bra det er å være elev på Stovner. Elevene rapporterer tross alt på snittet eller over snittet i Elevundersøkelsen på trivsel, mestring og motivasjon. Så skal vi også ta på alvor at Stovner har enkelte elever som har utfordringer, sier Tellevik Dahl.

– Markeringsbehov

Utdanningspolitisk talsmann for Ap på Stortinget, Martin Henriksen, kaller utspillet fra kunnskapsministeren «en ny og spesiell praksis»:

– Det er en ny praksis dersom kunnskapsministeren skal innkalle til møte hver gang det oppstår en alvorlig situasjon på en skole, enten det er mobbing eller voldsepisoder. Det kommer selvsagt aldri til å skje, derfor er jeg redd for at dette først og fremst er en markering av statsråden. Det regjeringen heller bør gjøre er å legge konkrete tiltak på bordet for å motvirke mobbing og sosiale problemer, sier Henriksen.

– Egentlig burde Høyre hatt møte med sitt eget Høyre-byråd i Oslo for ti år siden og tatt et oppgjør med sin egen politikk for stykkprisfinansiering og markedsretting, som har lagt grunnlaget for den todelingen og de mange sosiale utfordringene i Oslo-skolen som vi ser nå, mener Henriksen.

Det rødgrønne byrådet vil nå avvikle stykkprisordningen for videregående skoler i Oslo.

– Ordningen har ført til at flere skoler ikke har hatt nok ressurser til å håndtere elever med utfordringer. Vi vil innføre et nytt system der vi belønner skoler som har elever med litt bagasje, nettopp for å sikre at laget blir sterkt nok rundt lærerne, sier Tellevik Dahl.

– Kom opp av skyttergravene

Henrik Asheim sier det er en misforståelse at politisk ledelse i Oslo ikke skulle være invitert til møtet.

– For øvrig inviterer jeg gjerne både Tone Tellevik-Dahl og Martin Henriksen til å komme opp av skyttergravene, for hvis vi gjør dette til en krangling om hvem som har ansvaret, så gjør vi alt annet enn å hjelpe de skolene som nå har store utfordringer. Det er mye bra på Stovner skole, men vi har altså en rektor som sier rett ut at han ikke kan garantere for sikkerheten til egne elever eller lærere, og det må vi ta på alvor, sier Asheim til NTB.

– Min invitasjon til et møte er ikke overtenning, men et ønske om å få vite nettopp hva situasjonen er, hva vi kan gjøre og hvordan vi kan jobbe på tvers av forvaltningsnivåer, sier han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂