Nytt

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, har bedt om å bli leder av finanskomiteen, og Jonas Gahr Støre skal ha gått med på å skvise ut nåværende leder, Marianne Marthinsen (3/).

Dermed river Støre opp den lederkabalen han selv har lagt. Det er et tegn på svakhet. Giske posisjonerer seg for å overta etter Støre.

Å rykke frem posisjonene så raskt etter et ydmykende nederlag er det samme som å melde seg på i oppgjøret om ledervervet.

I virkeligheten utfordrer Giske Støre.

Støres omgivelser er forbauset over at han gir seg så fort.

Det er VG som kan fortelle om Giskes fremstøt.

Støres beslutning om å gå med på Giskes ønske har etter det VG forstår vakt stor oppsikt og sterke reaksjoner internt i Aps stortingsgruppe. Disse reaksjonene skal ha ledet til at det nå er åpent om Støre vil gå videre med vrakingen av Marthinsen.

Det var ingenting som tilsa at Marthinsen skulle detroniseres. Hun var påtenkt som Siv Jensens etterfølger som statsminister hvis valget hadde gått en annen vei. VG kan fortelle at Marthinsen ikke har noe ønske om å skifte beite. Hun ville gjerne fortsette.

Giske er en slugger. Å be om å bli finanspolitisk talsmann i forkant er å kroppstackle Støre. Har han ikke styrke til å stå imot? I så fall svekkes tilliten til ham innad.

Sentralstyret har nedsatt en gruppe ledet av partisekretær Kjersti Stenseng som skal se på fordelingen av verv i den nye stortingsgruppen. Sekretær er Støres nære rådgiver Hans Kristian Amundsen.

Er den et kupp på gang i toppen av Ap-ledelsen? Ønsker Giske å gjøre kort prosess og få Støre ut så fort som mulig?

Som leder av finanskomiteen får han rikelig mulighet til å markere seg i budsjettforhandlingene.
Ap har knapt fått summet seg etter valgnederlaget før Giske rykker.

– Trond har lagt et kraftig press på Jonas for å få denne jobben. Det er vanskelig å forstå hvorfor Jonas gir etter, sier en annen kilde.

Er Støre så langt nede at han ikke klarer å forsvare seg? Hans avvisning av spørsmål om egen rolle tirsdag 12. var ikke noe tegn på styrke.

Kilder om maktkamp i Ap: Giske vil bli Aps finans-sjef