Nytt

Illustrasjonsfoto.

En dansk statsborger som ankom Belgia i nikab, kunne ikke identifiseres av belgisk politi og ble derfor avvist ved grensen.

Den danske statsborgeren ble avvist på lufthavnen i Brussel. Kvinnen ble avvist fordi hun ikke ville vise ansiktet sitt, skriver den danske avisen Ekstra Bladet.

Det opplyser den belgiske statssekretær for asylsaker, Theo Francken, på Twitter:

«En dansk statsborger som ankom fra Tunis nektet å ta nikaben sin av ved vår grense. Politiet kunne ikke identifisere henne. Hun ble sendt tilbake til Tunis», skriver Francken.

Den danske innvandringsministeren retter en stor takk til belgiske myndigheter.

Belgia har siden 2011 hatt forbud mot å bære nikab og burka eller andre klesplagg som dekker ansiktet på offentlig sted. Forbudet ble stadfestet av Den europeiske menneskerettsdomstol (EMK) så sent som i juli.

Domstolen mente at loven ikke var diskriminerende, og at den ikke gikk ut over retten til privatliv, familieliv eller religionsfrihet.

Den danske innvandringsministeren, Inger Støjberg, skal ha blitt informert om hendelsen, ifølge Francken:

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti etterlyser nå handling fra den danske innvandringsministeren.

– Det er bekymringsfullt at vi har danske statsborgere som har nektet å la seg identifisere overfor Schengen-myndighetene, i dette tilfellet i Belgia, sier han til Ekstra Bladet.

Han mener det er viktig at innvandringsstatsråden kommer på banen og redegjør for de danske reglene.

– Hvis det er noget, som vi også oplever i Danmark og vi ikke har de samme krav som belgierne. Så er det nødvendigt, at Inger Støjberg med det samme garanterer, at vi får strammet op på de her procedurer, så alle der kommer til de danske grænser kan identificeres, hvis myndighederne kræver det. Og særligt når man kommer med fly og skal igennem flygrænsekontrollen.

Innvandringsminister Støjberg kommenterer overfor Ekstra Bladet:

– Der skal lyde en stor tak til de belgiske myndigheder og min gode kollega Theo Francken. Det er fuldstændig afgørende, at vi ikke lukker folk ind, som ikke kan identificere sig, lyder det fra udlændingeministeren.

 

Ekstra Bladet: Dansk kvinde afvist ved belgisk grænse: Nægtede at tage tørklæde af