Innenriks

Ingen blir profet i eget land, sies det. Det fikk KrF-leder Knut Arild Hareide erfare valgnatta da resultatene tikket inn. Det måtte være tungt å se at selv sambygdingene har fått nok. Hareide gikk på et ydmykende nederlag – også blant sine egne. Partiet hans gikk tilbake 6,4 prosentpoeng i hans egen hjemkommune Bømlo. Slik går det når man er i utakt med folket – selv sitt aller nærmeste folk. (Valgresultatet for Bømlo 2013 og 2017).

Det var langt hyggeligere å være Sylvi Listhaug mandag kveld. Hun kunne innkassere en stor fremgang i hjemkommunen Ørskog på Sunnmøre. Frps oppslutning økte med 6,6 prosentpoeng, og Frp ble det største partiet i Sylvis hjemkommune! Velgerne i Ørskog viste Sylvi at de setter pris på henne. (Tallene for Ørskog fra 2013 og fra 2017).

I Sylvis hjemfylke Møre og Romsdal gikk Frp frem 2,4 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. I Hareides hjemfylke Hordaland gikk KrF tilbake 2,2 prosentpoeng.

Fra Bømlo, fra Hordaland, fra Ørskog og fra Møre og Romsdal gikk ut et bud mandag om at det finnes en effekt.

Det finnes en Hareide-effekt: Den at man straffes for å sno seg til alle sider og ikke stå for noe.

Det finnes en Listhaug-effekt: Den at man belønnes for å stå smilende i stormen og snakke sant.

Med smil og sannhet ble Sylvi Listhaug profet i eget land.