Sakset/Fra hofta

Hovedoppslag i VG: ”Støre om sin omstridte formue: – Hører ikke hjemme i en valgkamp.”

Ikke? VG nevner byggesaken og fondsandeler med mulig investeringer i atomvåpen. Avisen kunne godt lagt til bryggesaken og male huset billig av polakker-saken som relevante eksempler. Et gjennomgående trekk ved alle disse sakene er at Støre ikke rydder opp før medietrykket blir for stort. Eller som DN formulerte det forleden: Støre lar mediene styre sine private investeringer.

Det henger selvsagt ikke på greip, og vitner om en holdning som er preget av ”en regel for meg, en annen regel for andre”. Derfor lyder hans egen bortforklaring i VG ekstra hul:

– Dette hører ikke hjemme i valgkampen. Men når folk spør meg om min personlige økonomi, så skal jeg svare på det. Det gjør jeg etter beste evne. Men min hovedsak nå er å drive valgkamp for Arbeiderpartiets politikk. Det er det jeg reiser rundt for.

Støre forklarer at det hele tiden har vært hans plan å selge ”hvis han ble statsminister”. Men så skiftet han mening, og mener nå at det er naturlig å selge seg ut og rydde opp i private investeringer også for en statsministerkandidat. VG kjører ham videre på hvorfor han ikke har solgt seg ut tidligere:

– Statsministerkandidat har du jo vært lenge. Det er ikke noe som har skjedd nå nettopp?

– Ja, men det kom spørsmål om det nå, og siden det likevel lå i min plan å gjøre det, fant jeg det riktig å gjøre det nå. Jeg har gjort alt innenfor Stortingets regelverk.

– Spørsmålet er hvorfor du selger deg ut nå?

– Fordi det var nå jeg syntes det var riktig å gjøre det. Det er nå vi nærmer oss valget. Nå kom det spørsmål om det, og da var det naturlig å gjøre det.

– Så det er først når du får spørsmål om det at du tar affære?

– Nei, det lå i min plan at jeg skulle gjøre det hvis jeg ble statsminister, men så kom det spørsmål og det ble en annen situasjon.

”Så kom det spørsmål og det ble en annen situasjon.” Snakk om situasjonsbetinget virkelighetsoppfatning. Jorden er flat eller rund, alt ettersom.

Støre får en slags ”drahjelp” av landsmoder… æh, valgmoder Gro i DN i dag som påpeker at han ikke er investor, men først og fremst politiker. Hun forstår kanskje etterhvert forskjellen selv, for både Gro og Støre er gode for ca 60 millioner kroner hver. Og da er man så langt unna Aps kjernevelgere, at man må jobbe hardt for å skille rollene. Spesielt troverdig og tillitsvekkende er det imidlertid ikke.

Som politiker har Støre vært en pådriver for at Oljefondet skal ha strenge etiske retningslinjer. Støre har, som Arbeiderparti-leder, også som mål å forby atomvåpen. Som privatperson har han imidlertid fulgt et helt annet regelverk: Sitt eget.

 

Kilde: http://www.e-pages.dk/dn/2909/ (abonnement)

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/stortingsvalget-2017/stoere-om-sin-omstridte-formue-hoerer-ikke-hjemme-i-en-valgkamp/a/24134254/