Sakset/Fra hofta

Det er alltid tøft når man mister en nær og kjær. Man er hudløs av sorg, og følelsene er sterke. Om den man har mistet også har vært utsatt for omsorgssvikt er det ikke annet å vente enn at man blir fortvilet og sint. Derfor er det forståelig at søsteren til en diabetessyk mann som døde med levende larver i sårene på Skoggata bo- og servicesenter i Moss i fjor sier sin hjertens mening om tilbudet broren fikk.

Det hele er en tragisk historie, og den fortjener oppmerksomhet. Akkurat som andre historier fra norsk helsevesen. I helgen kunne vi lese om en kreftsyk gutt på 6 år ved Haukeland sykehus som har havnet i respirator etter at han ved en feil fikk en sprøyte i hjernen i stedet for i armen. Akkurat som sykepleieren som i sommer sto tiltalt for uaktsomt drap på en 84 år gammel kvinne ved et sykehjem i Snåsa etter å ha gitt henne for mye morfin.

Ingen politikere på høyresiden i norsk politikk problematiserer at både Haukeland sykehus og Snåsa sjukeheim er drevet av det offentlige og gjør de tragiske hendelsene til billig valgkampsakutspill. Det gjør i stedet SV, Rødt og Arbeiderpartiet. Verst er SV og Rødt.

Skoggata bo- og servicesenter er drevet av Norlandia care, såkalte private velferdsprofitører som venstresiden ynder å stemple dem. Selskap som er mer opptatt av profitt, mer opptatt av å tjene penger enn å hjelpe folk skal vi tro venstresidens politikere.  Søsteren til den avdøde mannen i Moss forteller i et intervju at hun opplevde det som Norlandia satte profitt høyt da de skulle i broren pleier. Det er hennes opplevelse og hennes mening, og den skal vi respektere.

Norlandia har 5500 ansatte i 4 land, og driver i all hovedsak innen barnehager, pasienthotell og sykehjem. De eies av investorbrødrene Kristian og Roger Adolfsen som siden 80-tallet har bygget opp en betydelig formue ved å ta risiko og investere i ulike forretningsområder.  Siden oppstarten av Norlandia Care AS i 1997 har de i følge nettavisen Fri Fagbevegelse hatt et akkumulert driftsoverskudd på 257 millioner kroner. Merk driftsoverskudd. Ikke utbytte. Ikke profitt, men driftsoverskudd. Jeg er trygg på at Documents lesere forstår at private selskap må tjene penger hvis de ikke skal gå konkurs og si opp ansatte. Dette skjønner ikke politikere på venstresiden som heller ikke forstår at kommunene må balansere budsjettene sine.

Fri Fagbevegelse serverer en lissepasning til SVs nestleder:

– Hva tenker du om at selskapet har hatt et samlet driftsoverskudd på 250 millioner kroner?

– Da tenker jeg at det er mange penger som ikke har nådd pasienter, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø.

Seriøst? Hva er det hun insinuerer? At den stakkars mannen i Moss kunne levd i dag hvis ikke Norlandia Care hadde gått med gjennomsnittlig 14 millioner kroner i overskudd hvert år de siste 18 årene? Sier hun at Norlandia har tatt livet av den stakkars mannen? Uansett bruker hun saken i Moss som bevis på at SVs poltikk er den eneste riktige.

«Grunnen til at SV tar kampen mot profitt i velferden handler om at velferd har et annet formål enn å skaffe inntjening. Velferd har som mål å skaffe pleie, omsorg, opplæring og hjelp i livets mange ulike faser. Da må velferdstjenesten innrettes på en annen måte enn å sikre maksimal profitt, sier SV-nestlederen.»

Maksimal profitt? I 2016 endte Norlandia Care med et overskudd på 19,8 millioner kroner. Fordelt på 5500 ansatte er det et overskudd på 3600 i året per ansatt. For at Norlandia skulle gått i null i 2016 kunne de gitt alle ansatte hele 300 kroner mer i måneden. Ville det forhindret den tragiske hendelsen i Moss? Hadde Bergstø vært fornøyd da?

Selvsagt kan ikke denne ene tragiske hendelsen brukes til å ta et generaloppgjør med private aktører innen helse- og omsorgssektoren slik SV, Rødt og AP forsøker. Det forstår ethvert oppegående menneske. Det som skjedde i Moss har like lite med driftsform og eierstruktur å gjøre som sakene fra Haukeland og Snåsa. Det er kynisk, simpelt og bare vås og bruke denne hendelsen slik SV og Bergstø gjør, men det forstår hun ikke, hun som i sin tid var den egentlige skurken i saken som endte med at Audun Lysbakken måtte gå av som Barne- og likestillingsminister!

Det var Kirsti Bergstø som brukte statskassa som sin egen lommebok og som stikk i strid med de ansatte råd trumfet gjennom penger til Sosialistisk Ungdoms organisasjon Jenteforsvaret. Det var hennes underskrift som felte Lysbakken. Hun, som selv hadde vært leder av SU bare tre-fire år tidligere. Legg til at hun har vært aktiv i Kvinnegruppa Ottar og for ti år arrangerte sin helt egen anti-israelske demonstrasjon ved Bil’in i Palestina foreviget i dette youtubeklippet. (Se fra 32 sekunder.):

Nå er Lysbakken partileder, og hun nestleder. Sammen kan de få avgjørende makt om valget ender med regjeringsskifte om en uke. Skjer det med støtte fra Rødt og MDG vil Norge trolig få den mest venstrevridde og radikale regjeringen dette landet noen sinne har hatt.

Godt valg.