Sakset/Fra hofta

«Mannen» er tiltalt for grov mishandling av kona, to sønner og en stedatter gjennom 21 år. Han skal ha tvunget stedatteren til å reise til Libanon. Libanon..?

NTB skriver om rettssaken mot mannen, som starter mandag. Saken er fæl. Man får frysninger når man leser det knappe referatet av tiltalen. Norsk politi har etterforsket en svært grov voldssak, norsk påtalemyndighet har tatt ut tiltale. Saken går for Oslo tingrett. I Norge. Det er fort gjort å tenke: Hvordan kan slikt skje? Hvordan kan en nordmann gjøre noe sånt?

NTBs artikkel:

Mandag starter rettssaken mot en mann i slutten av 40-årene som er tiltalt for mishandling av kona, to sønner og en stedatter i perioden fra 1993 til 2014.

Saken går for Oslo tingrett fram til og med fredag.

Blant annet skal tiltalte ha slått kona, dyttet henne, tatt kvelertak på henne og kastet gjenstander mot og på henne. Han skal også ha truet med å drepe eller skade henne og barna blant annet ved å kjøre på dem eller ved å kaste syre på dem.

Ifølge tiltalen har han også mishandlet stedatteren ved å slå henne under fotsålene med balltre mens hun hadde føttene bundet og å sette foten på halsen hennes så hun ikke fikk puste. Da hun gjorde et internettsøk på barnevernet, skal han dratt henne etter håret og slått hodet hennes mot et skap. Senere skal han ha tvunget henne til å ringe og si opp jobben og tvunget henne til å reise til Libanon.

I sakens siste avsnitt, i den siste setningen, kommer en oppsiktsvekkende opplysning, i hvert fall for den som automatisk tenkte at dette var en nordmann. Libanon..?

Hvorfor skulle en nordmann, uansett hvor voldelig og gal han var, tvinge stedatteren til å dra til Libanon?

Men det spørsmålet blir hengende i løse luften. Saken slutter der.

Det er ikke mer.

Hvorfor sier man A, men ikke B? Det er tydelig at NTB sitter på tiltalen. Der framgår det hvem den tiltalte er.

Hvilke mentale sperrer er i sving her?

For det er jo ikke slik at journalistene i NTB er dumme. De skjønner at folk som leser artikkelen sitter igjen med et spørsmålstegn.

Vi i de såkalte alternative mediene beskyldes ofte for å være for opptatt av innvandringens negative sider. Men folk ønsker nå en gang sannheten. Mediene dobbeltkommuniserer med halvkvedede uttrykk som «norsk statsborger» eller «etnisk norsk». Hvis man lever i et flerkulturelt samfunn vil man vite hvem som gjør hva. Hvis bestemte grupper er mer kriminelle enn andre kan ikke mediene beskytte dem. Ikke i det lange løp. Det gjør bare vondt verre.

Ved å skjule sannheten fyrer mediene bare opp under mistanken og gjør at leserne må gjette. De får ikke faste holdepunkter.

Som i all annen journalistikk: Det er bare fakta som holder.

NTB er ikke alene om å fremstille nyhetssaker slik. Vi burde ha kommet lenger.