Dagbladet er med og finansierer faktisk.no og lederen kommer derfra. Det er derfor ekstra fristende å se på hvordan Dagbladet klarer å omtale en nyhet uten å få med seg det vesentlige.

Under stikktittel: Politidrap i USA, kommer hovedtittel: Australsk kvinne skutt og drept av amerikansk politi etter at hun ringte og ba om hjelp. Ingress:

Kom gående i pysjamas. Politifolkene er nå suspendert.

Hendelsen vinkles som nok et tilfelle av et uforståelig og meningsløs drap begått av politiet. Nok et utslag av USAs gun culture. Denne gang var ikke rase tema. Offeret var en vakker australsk kvinne som snart skulle holde bryllup.

Bildet av den smilende Justine Damond gir en ekstra dimensjon til nedskytingen. Hun skulle varsle det hun trodde var et seksuelt overgrep, og ble selv skutt.

Justine Ruszczyk Damond, a native of Sydney, Australia, was a veterinarian and a yoga instructor who recently got engaged to longtime boyfriend Don Damond. She and her fiancé lived in the 5000 block of Washburn.

Her fiance was out of town on business Saturday when she heard a commotion in the alley, then picked up the phone to call 9-1-1 to report a possible sexual assault in progress. She ended up being shot dead by one of the two responding officers.

Dagbladet velger å fokusere på at hun kom gående i pyjamas. Pyjamas symboliserer full tillit.

Leserne skal riste på hodet og tenke: USA!

Artikkelen er skrevet av den erfarne reporteren Line Fransson som vi husker fra mange reportasjer om og fra Gaza.

Hun skriver ingenting om politimannen som skjøt. Fransson siterer borgermester Betsy Hodges som spør hvorfor politimennenes bærbare kamera var slått av. Ingenting om at Hodges står i en politisk vanskelig situasjon og går på nåler.

Noe å gjøre med navnet?

I alle andre saker hvor politiet har drept sivile, selv bevæpnede, har aviser som Dagbladet hengt ut politiet. Ikke denne gangen. Hvorfor ikke? Kan det ha noe å gjøre med at politimannen som skjøt heter Mohammed?

Han er den første somaliske politimannen og det var mye politisk prestisje knyttet til hans stilling.

The Minneapolis cop who shot and killed a 40-year-old woman after she called 9-1-1 to report a possible crime near her home was identified Monday as the precinct’s first Somali-American officer — Mohamed Noor.

Noor has only been a police officer for two years and has already been sued for alleged unprofessional behavior. The May 2017 lawsuit also involved a female and accusations of brutality.

The shooting late Saturday night happened at the end of an alley in the city’s Fulton neighborhood.

Det er omstendigheter ved skytingen som Dagbladet ellers ville kastet seg over hvis det var en amerikansk-amerikansk politimann: Noor skjøt Justine Damond fra passasjersiden og tvers gjennom døren på førersiden!

KSTP, citing a source with direct knowledge of the shooting, reported that Noor was sitting in the passenger seat of the squad car at the time of the shooting and “shot across his partner” at Damond, who approached the officers’ car in her pajamas and began talking to the officer in the driver’s seat.

Medier har en punktliste for hva som gjør en sak verdt å brette ut. Dagbladet ønsker åpenbart å skåne en politimann som dreper i tjeneste, hvis han heter Mohamed. De ser bort fra at mediene selv har forpliktet seg til å dekke drap politiet begår på samme måte. Noe annet er diskriminering.

Bryter egne prinsipper

Et annet punkt er at politimannen hadde en record: Til tross for bare to år i tjenesten hadde han to anmeldelser mot seg. Et slikt forhold ville alltid blitt trukket frem, hvis ikke politimannen hadde hett Mohamed.

The Minneapolis Office of Police Conduct Review contains records that show Noor has had three complaints filed against him, two of which remain open, the Star-Tribune reports. Another was closed without discipline. (…)

Noor has already been sued in his brief, two-year career as a police officers. In a May 25, 2017 incident, he and another officer responded to a woman’s home and took her to the hospital, which the woman alleges constituted false imprisonment, assault and battery, the Star-Tribune reports.

According to the lawsuit, the officers claimed they had valid reasons to believe the woman, Teresa Graham, was experiencing a mental health crisis, having called 9-1-1 “a million times.” Noor allegedly “grabbed her right wrist and upper arm,” injuring her shoulder.

En politisk side

Borgermester Betsy Hodges er demokrat, det samme er byrådet. De har satt mye inn på å integrere de 50.000 somalierne i Minneapolis, så mye at de har mye å tape hvis det går galt.

Minneapolis has the nation’s largest concentration of Somali refugees, with the community estimated at approximately 50,000 strong in the city. The city’s Democrat mayor and council have made every effort to hire Somalis as part of the city’s diversity program.

Da Mohamed Noor (31) ble tilsatt ble det holdt en seremoni til hans ære.

Last year, Mayor Betsy Hodges posted a note about Noor, lauding his hiring as a “wonderful sign” and shining example of community-oriented policing. She wrote:

“I want to take a moment to recognize Officer Mohamed Noor, the newest Somali officer in the Minneapolis Police Department. Officer Noor has been assigned to the 5th Precinct, where his arrival has been highly celebrated, particularly by the Somali community in and around Karmel Mall. The community even hosted a meet and greet event (see pics) to welcome him. A wonderful sign of building trust and community policing at work.”

Når Noor skyter en sivil person i tjeneste er det et stort politisk tap for demokratene. De må forsøke seg på skadebegrensning.

Samme investering, samme metoder

Det samme gjør Dagbladet. Det er mange tusen mil mellom Minneapolis og Oslo, men Line Fransson og Dagbladet oppfatter saken på samme måte. Men der andre medier sørger for at amerikanerne får hele sannheten, sørger norske medier for taushet.

Tirsdag kveld har Aftenposten saken på topp på nettutgaven, og spekulerer bevisst i at det er et politidrap på en australier. Aftenposten mystifiserer drapet, og kan gjøre det ved konsekvent å unnlate å nevne hvem av de to politimennene som skjøt.

Justine Damonds død vekker harme i USA og Australia. Hun ble skutt nær sitt eget hus av politimenn uten påslåtte «kroppskameraer».

Det var ikke «politimenn» som skjøt. Det var én politimann, og han skjøt forbi kollegaen og gjennom bilen. Hvis Aftenposten hadde opplyst leserne om det, ville saken sett annerledes ut.

Hvorfor mørklegger Aftenposten disse fakta?

I en epost til en leser svarer Julie Berg Mefald at det er for tidlig å gå ut med navnet. Ett døgn etter at andre medier har gjort det?  Aftenposten referer selv til noen av mediene som har offentliggjort navnet.

Retusjering

Det største problemet for norsk offentlighet er medienes taushet, deres retusjering av virkeligheten. Fasadepyntingen.

Siden integreringsproblemene er de samme her som der, vil det vekke publikums irritasjon og mistenksomhet på samme måte, og sannheten vil komme ut.

Hvordan kan Dagbladet se sine lesere i øynene?

Faktisk.no starter ut med politisk blindhet som mandat. Det er ingen grunn til å tro at de kommer til å ta opp alt som utelates. En rask gjennomgang viser at både lokalaviser i usa og australia og britiske daily mail opererer med navn. For 20 timer siden skrev StarTribune.com What we know about Mohammed Noor?

Minnesotacsb.local.com identifiserte Noor for over et døgn siden.

Australske abc.au.net  var ute for 15 timer siden.

På dansk heter det: Du er fuld af løgn.

Aftenposten er full av løgn, og de gjør sine journalister til løgnere.

Det er skammelig.

Aftenposten utnytter en vakker kvinnes tragiske død til å mele sin egen politiske kake.

 

Read more at http://www.wnd.com/2017/07/cop-named-mohamed-shoots-kills-unarmed-woman-who-called-9-1-1/#FMFd1dQgpDZthlle.99

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4703892/Police-officer-shot-Justine-Damond-identified.html

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂