I natt var det fulle sirener igjen i London, denne gang på grunn av to menn på moped, som gjennom 90 minutter angrep fem personer ved å sprøyte syre i ansiktet deres. Alle ofrene ser ut til å være menn, og minst en har fått skader for livet.

Det første angrepet rammet en 32 år gammel mopedist i øst-London. Tjue minutter senere, rundt 10:50, ble et annet offer rammet i Islingtom.  Tredje angrep skjedde 11:05 i Shoeditch High Street, og 15 minutter senere slo de to angriperne til igjen i Cazenove Road. Siste angrep ble rapportert 11:37, og også denne gang ble en mann på moped rammet.

Dramatiske bilder av store politistyrker ble postet på sosiale media i natt. En mannlig tenåring har i følge politet blitt arrestert, og etterforskningen pågår for fullt, men norske mainstream media virker heller ikke denne gang særlig interessert i å rapportere nattens hendelser. Dagbladet fokuserer f.eks. heller på de viktige tingene, som «heftig kamp om rekekundene».

I London forekommer det ca 3 syreangrep i uken. Mirror kaller London «syreangrep-hovedstaden i England», og en aksjonsgruppe har samlet 300.000 underskrifter for å forby salg av syre, og øke straffene for å bære syre på seg.

Dette er symptomatisk for Nye Europa: Man forsøker frenetisk å forby eller hindre alt som kan brukes til terror, i stedet for å gjøre noe med årsaken til vold, terror og selvtekt som brer om seg i europeiske byer.

I viktoriatidens England var syreangrep et stort problem. Å kaste vitriol ble et begrep: vitriolage. Gjerningspersonene ble hengt eller fikk armene kappet av:

A Glasgow newspaper, the Reformers’ Gazette, noted in February 1834 that a Hugh Kennedy had been hung for throwing vitriol “wilfully and maliciously” on the face of a fellow servant while he slept. Kennedy’s victim had woken in agony, “one of his eyes being literally burned out!” The Gazette grieved to say that the crime of throwing vitriol had become so common in the Glasgow area that it was “almost a stain on the national character”. No punishment could be too severe for the culprits. “We would have their arms cut off by the shoulders, and, in that state, send them to roam as outcasts from society, without the power of throwing vitriol again.”

Syrekasting ble da som nå brukt som hevn og gjerne som følge av sjalusi. Gjerningspersonene var både kvinner og menn. Syrekasting ble borte med tiden i Storbritannia og ble etterhvert forbundet med utviklingsland.

I islamske land er syreangrep uhyggelig vanlig mot «ulydige» kvinner, men også som hevnaksjon mot menn. Syre er et billig, enkelt og raskt angrepsvåpen, og skaper store og permanente skader på offerets ansikt og syn, samtidig som det er lett tilgjengelig og ikke ulovlig å bære på seg.

Syreangrepene har gjenoppstått i stor stil i Storbritannia. Det er registrert over 1500 angrep i London siden 2011 og hele 454 fant sted i 2016. De fleste av angrepene skjer i parallellsamfunnene og det verste stedet er Newham i London. Her bor det svært få etniske briter igjen.

Nationally the number of assaults involving corrosive substances has risen by 30 per cent in two years. In London it has doubled, with Newham, Barking and Dagenham and Tower Hamlets experiencing the most attacks.

De fleste ofrene er menn, rundt 71%. Syreangrep brukes istedet for drap. Som en advarsel: vi lot deg leve, som en vandrende advarsel til andre.

Mange av syreangrepene antas å være gjengrelatert, særlig de som involverer menn som ofre. Men det er også mange innvandrerkvinner som blir utsatt for syreangrep av «sine egne».

De aller fleste ønsker ikke lenger å henge eller hugge armene av syrekasterne, men på midten av 1800-tallet ble dette ansett som en grei straff.

Nattens syreangrep er forbundet med ran. En talsperson for politiet sier:

“The acid can cause horrendous injuries; the ones last night involved a series of robberies we believe are linked»

Gjerningsmannen stjal mopedene til de han angrep med syre. De angrepne arbeidet for budfirmaer. I Deliveroo, som leverer takeaway-mat, sier 40 ansatte at de nekter å jobbe etter at det blir mørkt. En av dem forteller at gjenger på opptil 12 ungdommer truer dem og stjeler motorsyklene deres når de kommer til boligområdene og at noen av sjåførene bærer våpen for å beskytte seg.

Syreangrep ødelegger folk for livet. Rhesam Khan ble angrepet på 21-års dagen sin 21. juni i år.

 

Oppdatering: En gutt på 15 år ble fredag morgen arrestert for syreangrepene i tillegg til sekstenåringen som sitter varetektsfengslet.

standard.co.uk   The Guardian  The Times   Daily Mail