At forslaget om stengning av Grubbegata ble utsatt inntil Behring Breivik kunne kjøre uhindret inn og parkere kloss opp til baksiden av Regjeringsbygget, ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på Oslo kommune.

Kommunen har godkjent bygging av en gangbro som går kloss inntil PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo.

PST holder til i to store bygg i Nydalen. Det er bygget en barneskole på den andre siden av veien. Fernanda Nissen barneskole åpnet i fjor. Oslo kommune visste godt de fikk til nabo som ikke er som alle andre. Men når skolen trenger en gangbro over veien er det ikke PSTs interesser som veier tyngst. Kommunenen har godkjent at det bygges en gangbro over veien som  skal gå mellom PST-husene, slik at fotgjengere kan se inn i kontorene. Alle som vet noe om sikkerhet og etterretning forstår at dette er en potensiell trussel som PST ikke kan leve med.

«Gangbroen vil i tillegg kunne fungere som en plattform for anslag, sabotasje eller spionasje», skrev PST-sjef Benedicte Bjørnland i en klage til kommunen.

PST anket derfor vedtaket om godkjenning inn for fylkesmannen, som 20. juni forkastet anken. Hensynet til barna veier tyngre enn hensynet til rikets sikkerhet.

Nå er det bare regjeringen som kan omgjøre vedtaket. Fylkesmannen anfører at gangbroplanene var kjent allerede i regjeringsplanen for 2000.

Men rikets sikkerhet handler om noe mer enn prosedyrespørsmål.

Vedtaket sier noe om hva Oslo kommune og fylkesmannen prioriterer.

Behandlingen av Grubbe-gata ble stående som et symbol sviktende beredskap før 22/7. Denne saken tyder på at man har intet lært.

 

 

 

PST tapte kampen mot skolebarnas gangbro

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂